Bancherii își permit un avocat cu greutate: Mugur Isărescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Darea în plată, runda... n?

Bancherii își permit un avocat cu greutate: Mugur Isărescu

Economie 15 Martie 2016 / 15:49 501 accesări

Șeful BNR vrea ca darea în plată să excludă Prima Casă și ca executarea silită să fie soluția de ultim resort

Șeful BNR vrea ca darea în plată să excludă Prima Casă și ca executarea silită să fie soluția de ultim resort

Comunicarea BNR, după șeful Mugur Isărescu, funcționează așa: mai întâi apare consilierul Adrian Vasilescu, cu pac, pac, pac! Apoi vine vicele Lucian Croitoru. După el - externaliștii, care nu prea mai sunt. La final, dacă chiar nu se mai poate, iese însuși guvernatorul. Iar de câteva zile, darea în plată e luată la șuturi de Mugur Isărescu, probabil cel mai scump și vocal avocat pe care l-ar putea avea bancherii. Deci chiar nu se mai poate cu darea în plată, eh? Să zicem că așa e contrată o lege cu adevărat utilă pentru românii obișnuiți. Dacă era doar o țeapă frumos învelită în populism, n-ajungea să vorbească despre ea nici măcar Vasilescu, cel cu pac, pac, pac.

CINE OARE? BNR propune iarăși diverse modificări ale legii dării în plată - departajarea beneficiarilor de drept, plus obligații multe și mărunte pentru bancheri, care să garanteze un proces corect de împărțire a poverii și să transforme executarea silită într-o soluție de ultim resort. „Noi am susținut, susținem și vom continua să susținem evitarea procedurii de executare silită a consumatorilor de produse financiare, ale căror rate au devenit împovărătoare din cauza unor schimbări neașteptate“, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a amintit și de Directiva comunitară 17/2015, care ar trebui să înceapă să „lucreze“ în România în cursul lui martie; actul se referă la contractele de credit pentru imobile rezidențiale, dar, potrivit spuselor guvernatorului, n-a fost luat în considerare la conceperea legii dării în plată. De ce? Păi nu-i de mirare, având în vedere că Directiva vorbește despre umanizarea creditării, prin asigurarea unui caracter sustenabil (v-ați plictisit deja?) și refacerea încrederii între bla bla și bla bla bla. În traducere liberă, hai să refinanțăm, hai să prelungim creditul, hai să ajungi să muncești strict în folosul băncii... Dar dacă pur și simplu nu mai poți plăti? Dacă nu mai ai job? De ce să nu poți da locuința? De ce trebuie să se ajungă la executare? Alte propuneri ale BNR - evident, Prima Casă să fie exclusă din poveste, iar darea în plată să fie opțională - fie vrei cu dare, dar cu avans mare, fie fără și cu avans mic.

DAR STAI, CĂ NU-I AȘA! Pentru analistul Florin Cîțu, însă, declarațiile lui Mugur Isărescu și susținerea Primei Case sunt un semn clar că BNR ignoră lecțiile oferite de infamele Fannie Mae și Freddie Mac (un soi de Prima Casă made in USA, care a aruncat toată planeta în criză, în 2008 - n.r.) - „Isărescu aduce ca argument rata creditelor neperformante de astăzi din program. Asta arată clar că nu înțelege nici măcar ce se întâmplă în propriul sistem. În 2005 - 2008, neperformanța din sistemul bancar era, citându-l pe guvernator, practic nulă... Subvențiile de tipul Prima Casă, alături de fondurile de garantare și contragarantare, reprezintă cea mai mare amenințare pentru bunăstarea viitoare. Dar cel mai grav este că susținerea publică pentru acest tip de subvenții și programe, care acționează ca arme de distrugere în masă cu efect întârziat, vine de la cei care s-au automandatat apărătorii macrostabilității“.



12