Bani europeni pentru protejarea și monitorizarea Mării Negre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”

Bani europeni pentru protejarea și monitorizarea Mării Negre

Administrație 01 Octombrie 2018 / 16:01 630 accesări

Consiliul Judeţean Constanţa, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, a semnat contractul de finanţare a proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”. Acesta are o valoare totală de 723.472,24 de euro.

Potrivit Politicilor climatice de la nivelul Comisiei Europene, toate statele europene sunt vulnerabile din punct de vedere al mediului şi al schimbărilor climatice. Pentru Europa de Est, intensitatea şi frecvenţa inundaţiilor din timpul iernii şi primăverii (în diverse regiuni) se preconizează să crească afectând negativ mediul înconjurător. Schimbările climatice ar putea să conducă la o scădere a randamentului culturilor agricole şi la creşterea incidenţei incendiilor forestiere. Mai mult ca niciodată, în regiunea Mării Negre este nevoie de o intensificare a cooperării în domeniul monitorizării mediului, al prevenirii şi al intervenţiei asupra riscurilor de mediu şi a altor pericole, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a comunităţilor din Bazinul Mării Negre.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea bunăstării populației din regiunile Bazinului Mării Negre prin creșterea durabilă și protecția în comun a mediului înconjurător şi dezvoltarea unei legături transfrontaliere pe termen lung între parteneri în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi situaţiile de urgenţă. Proiectul are în vedere desfăşurarea unor activităţi integrate de prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă cauzate de pericole de mediu, precum cutremurele, inundațiile, alunecările de teren sau incendiile forestiere.

Rezultatele aşteptate cuprind:

- implementarea unui sistem integrat de monitorizare a mediului în cele trei ţări partenere;

- creşterea capacităţii instituţiilor publice de a interveni şi gestiona eficient situaţiile de urgenţă;

- creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice din Bazinul Mării Negre privind problemele de mediu;

- dezvoltarea unor soluţii IT inovatoare (platforme online şi aplicaţii pentru telefonul mobil) uşor accesibile populaţiei şi organismelor interesate în ceea ce priveşte riscurile de mediu şi situaţiile de urgenţă;

- îmbunătăţirea disponibilităţii datelor în Bazinul Mării Negre în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile mediului înconjurător prin elaborarea unui plan de management al mediului şi alte studii în domeniu.



12