Banii pentru educație, nici măcar la „Anu’ și la mulți ani!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă amânare

Banii pentru educație, nici măcar la „Anu’ și la mulți ani!“

Educație 12 Decembrie 2017 / 15:48 807 accesări

Educația copiilor, din nou, la coada priorităților Guvernului! Copiii născuți după data de 9 februarie 2011 ar trebui să primească de la stat o sumă de 500 de euro, bani destinați instruirii lor, conform Legii educației. Deși banii ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept. Din păcate, banii nu vor fi dați nici în 2018, acest lucru fiind stabilit printr-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial.

O nouă amânare a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 973 din 7 decembrie 2017 și aplicabilă pentru anul următor, conform avocatnet.ro.

Următorul termen limită vehiculat de autorități este 1 ianuarie 2019, dacă nu cumva Guvernul va decide o nouă amânare. Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în bază certificatului de naștere, într-un cont de depozit („cont pentru educație permanentă“) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singură persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârstă de 16 ani și cu acordul expres al părinților: „Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educație permanentă, începând cu vârstă de 16 ani și cu acordul expres, după caz, al părinților, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate“, scrie în lege.

Taguri articol


12