Băsescu i-a dat lui Tăriceanu 24 de ore ca să-şi frîngă gîtul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Exerciţiu de imagine în plină criză aviară

Băsescu i-a dat lui Tăriceanu 24 de ore ca să-şi frîngă gîtul

Eveniment 25 Mai 2006 / 00:00 1144 accesări

Preşedintele Băsescu a plecat ieri din spital pentru aproape o oră ca să lanseze încă un atac virulent la adresa întregului Guvern. El a afirmat, în şedinţa Guvernului, că modul în care instituţiile au gestionat situaţia gripei aviare, pasîndu-şi responsabilitatea între ele, constituie “cel mai evident element de criză politică, de criză de autoritate”. Pozînd în salvatorul României, ca şi în cazul inundaţiilor de exemplu, Băsescu a criticat neimplicarea ministrului liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a desfiinţat autoritatea ministrului liberal al Agriculturii, Gheorghe Flutur, şi i-a acordat un termen de 24 de ore premierului liberal Tăriceanu ca să afle cauza apariţiei celui de-al doilea val de gripă aviară. Trîntit de pămînt încă o dată, Tăriceanu îmbrăţişează punctul de vedere al lui Băsescu, spunînd că şi el este nemulţumit de ceea ce s-a făcut pînă acum, şi încearcă să dreagă busuiocul… ruşinii scoţînd la înaintare raportul de rîsul curcilor al SRI, executat la comanda lui… Băsescu.

Înainte de vestita operaţie pe plaiuri vieneze, şeful statului aţîţase spiritele în Alianţă, sărind la gîtul lui Tăriceanu şi al liberalilor. A urmat operaţia, perioadă în care Băsescu a fost zgîrcit cu declaraţiile. Acum, după preioada de tăcere, şeful statului s-a decis să iasă iar în faţă. Şi nu oricum. El a plecat din spitalul în care se recuperează fără billet de voie, pentru a prezida, aproape o oră, şedinţa de Guvern de ieri, adică exact partea în care s-a discutat despre criza gripei aviare. Presa nu a avut acces la lucrări decît două minute, sufficient pentru Băsescu să-şi dea în petec: "Instituţiile statului par a funcţiona haotic, la întîmplare, la concurenţă între ele, intervenţia fiind necoordonată". El a adăugat că intervenţia autorităţilor "se vede rău", fiind o "aparenţă de brambureală". "Un alt lucru care se vede rău este neimplicarea suficientă a Ministerului Sănătăţii şi veterinari care stabilesc carantina umană. Cred că veterinarii stabilesc carantina pentru păsări şi animale şi Ministerul Sănătăţii este singurul pe care oamenii îl percep ca fiind cel care trebuie să răspundă că e şi carantină umană", a mai spus Băsescu, care a reclamat şi faptul că încă nu se cunosc cauzele răspîndirii virusului aviar în ţară, aceasta trebuind să fie prioritatea zero. "Ne penibilizăm în faţa oamenilor şi a instituţiilor europene", a apreciat preşedintele, care a făcut referire şi la termenii folosiţi pentru diferitele niveluri ale carantinei: "Aţi inventat termeni: «carantină relaxată». Ce urmează, carantină tare şi moale?". Şeful statului apreciază că "autorităţile au fost interesate mai mult de show-ul mediatic decît de coordonarea între ele", a mai spus Săftoiu. "Dacă se prelungeşte modul de acţiune de acum, Guvernul se apropie de credibilitate penibilă", a spus Băsescu, potrivit Administraţiei prezidenţiale. Aceeaşi sursă menţionează că Băsescu a afirmat, în şedinţa Guvernului, că modul în care instituţiile au gestionat situaţia gripei aviare, pasîndu-şi responsabilitatea între ele, constituie "cel mai evident element de criză politică, de criză de autoritate". În opinia şefului statului, "faptul că s-a pasat responsabilitatea de la o instituţie la alta a afectat grav credibilitatea Guvernului şi a instituţiilor statului": "S-a creat impresia că Guvernul nu are suficientă unitate pentru a avea acelaşi mesaj şi că instituţii subordonate Guvernului, precum şi reprezentanţi ai administraţiei locale au introdus fiecare propriul limbaj". (Doar o impresie să fie?) Şeful statului a avertizat asupra faptului că "show-ul public afectează puternic nu doar industria de profil, dar şi turismul" şi că "acest show trebuie înlocuit cu explicaţii corecte pentru populaţie şi mass-media".

Tăriceanu încearcă să-şi refacă imaginea cu… curcile SRI

Potrivit declaraţiilor consilierului prezidenţial Adriana Săftoiu, Băsescu i-a cerut premierului Tăriceanu "să preia comanda" în coordonarea activităţilor privind gripa aviară, deoarece ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, "a probat că nu are suficientă autoritate". Comandamentul antiepizootic central, criticat de Băsescu pe motiv că nu a coordonat instituţiile statului cu reponsabilităţi în criza gripa aviară, a fost condus de ministrul Flutur şi cuprinde reprezentanţi ai majorităţii ministerelor. Cu alte cuvinte, Băsescu a făcut Guvernul cu ou şi cu oţet şi l-a îmbrîncit pe Tăriceanu în fruntea cruciadei împotriva găinilor bolnave. I-a dat şi 24 de ore ca să-şi frîngă gîtul, pentru că Băsescu aşteaptă, la expirarea acestui termen, cauza apariţiei celui de-al doilea val al gripei. Preşedintele a împărţit scatoalce în dreapta şi în stînga, dar numai împotriva miniştrilor liberali, oferind încă un număr de circ gratuit, în timp ce criza cu care se confruntă România este una cît se poate de serioasă, spre deosebire de modalitatea sa de a se implica în această problemă. A ţinut în cazul inundaţiilor, de ce nu şi acum?!

Trîntit de pămînt încă o dată, Tăriceanu a ieşit aseară în faţa poporului, tot la televizor, să le spună oamenilor că s-a decis să preia "conducerea luptei împotriva gripei aviare" pentru că este nemulţumit de ce s-a făcut pînă acum în acest domeniu?! Şi-a însuşit, cu alte cuvinte, criticile lui Băsescu. Dar, ca să nu pară mai prejos nici el, a preluat conducerea comandamentului antiepizootic central şi pentru faptul că situaţia a căpătat conotaţii politice internaţionale în urma gafei făcute de SRI - "publicarea notei în care se lansau acuzaţii fără să existe probe", potrivit purtătorului de cuvînt al Executivului. Ori, raportul SRI care a confundat curcile cu găinile şi ar putea declanşa şi un scandal diplomatic, după acuzaţiile fără acoperire la adresa Ungariei şi Slovaciei, a fost executat şi el, tot la comanda lui Băsescu. Conştient ce a putut să provoace prin acest raport, Băsescu s-a debarasat ieri şi de SRI: "Ne-am dus în penibil şi cu nota de informare a SRI".

Comisia Europeană, îngrijorată de criza aviară din România

Comisia Europeană (CE) este îngrijorată de situaţia gripei aviare din România şi de răspîndirea virusului în crescătorii, ca şi în fermele individuale, a declarat, pentru RFI România, purtătorul de cuvînt al Comisiei, Phillip Tod. Potrivit oficialului european, CE nu are nici o informaţie care să sugereze că Ungaria sau Slovacia au fost implicate în vreun fel în izbucnirea noii epidemii. "Autoritatea Veterinară din Ungaria a şi dezminţit oficial aceste informaţii, precizînd că ultimul caz de gripă aviară, la o pasăre sălbatică, datează din luna martie. în plus, nici una din cele două ţări nu a anunţat cazuri de gripă aviară în crescătorii", a declarat, pentru RFI România, Phillip Tod. Purtătorul de cuvînt al CE face referire şi la faptul că premierul român a negat el însuşi acuzaţiile privind implicarea Ungariei sau a Slovaciei în originea noilor cazuri de gripă aviară. Tod a refuzat să precizeze dacă declanşarea epidemiei de gripă aviară în România şi modul de gestionare a situaţiei de către autorităţile române vor duce la o eventuală amînare a datei aderării ţării la UE, informează BBC News online.



12