Băsescu, marele politician-problemă în R. Moldova. Dodon îl crede ridicol!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război total

Băsescu, marele politician-problemă în R. Moldova. Dodon îl crede ridicol!

Externe 27 Iunie 2017 / 13:57 1144 accesări

Președintele Igor Dodon a transformat vizita lui Traian Băsescu în R. Moldova într-o problemă de importanţă naţională, cu repercusiuni foarte importante pentru viitorul ţării sale. Nu că i-am ţine partea fostului preşedinte al României, dar prorusul Dodon susţine că "declarațiile și acțiunile" lui Băsescu, la Congresul extraordinar al Partidului Unității Naționale (PUN) de la Chișinău "confirmă bănuielile" socialiștilor că o "parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești" şi susţine prezenţa trupelor NATO pe teritoriul ţării. Ceea ce ni se pare a fi un pic cam exagerat, chiar şi pentru prorusul Dodon. "Prin declarațiile și acțiunile lui Băsescu, care a fost președinte român două mandate, se confirmă bănuielile noastre că o parte însemnată a clasei politice de la București dorește lichidarea statalității moldovenești. Băsescu este unul dintre cei mai radicali și mai ridicoli exponenți ai unionismului, dar nu este unicul. Sunt mulți ca el. Campania propagandistică „Basarabia - pământ românesc” a fost lansată pe timpul lui Băsescu", susține Dodon în aceeași postare. "Toată această propagandă unionistă a dăunat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniștilor - să nu permită „reîntregirea Republicii Moldova”, fiindcă o Moldova reîntregită nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru", a continuat Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de portalul Deschide.md.

Suntem siguri că Dodon este foarte serios atunci când perorează toate aceste lucruri. Numai că nu ne putem abţine să nu zâmbim. Marele pericol pe care îl reprezintă Băsescu susţinut de o mare parte a clasei politice româneşti nu există deoarece Băsescu nu mai există el însuşi ca om politic, d’apăi susţinut. Înţelegem însă faptul că Dodon s-a folosit de vizita lui Băsescu pentru a înfiera unionismul, pentru a cere interzicerea prin lege și tragerea la răspundere a celor care organizează "campanii și acțiuni de lichidare a statului Republica Moldova", potrivit Deschide.md.

Dodon s-a mai întrebat – şi aici pe bună dreptate - dacă Băsescu dorește "să facă politică în Republica Moldova sau să fugă de răspunderea penală din România, unde el are mari probleme legate de corupție și abuz de putere".

CONGRESUL BUCLUCAŞ

Reamintim că nou înființatul PUN a organizat la 25 iunie primul său congres extraordinar. Formațiunea a fost fondată de fostul ministru al apărării moldovean, Anatol Șalaru, ex-liberal. La congres au participat 1.200 de delegați și invitați din Republica Moldova și din România, printre care s-au numărat senatori și deputați, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din România. În cadrul congresului, Băsescu a fost ales cu unanimitate de voturi în funcția de președinte de onoare al PUN. De asemenea, congresul a decis ca, până la clarificarea juridică a cetățeniei moldovene a lui Băsescu, funcția de președinte al partidului să rămână vacantă.

SCANDALUL CETĂŢENIEI LUI BĂSESCU

Istoria dintre Băsescu şi Dodon începe în 2016, atunci când preşedintele moldovean i-a retras cetățenia lui Băsescu prin decret, dar nu și soției acestuia. Băsescu și soția sa, Maria, au devenit cetăţeni moldoveni în 9 iunie 2016, deşi depuseseră cererea la 8 martie 2016, şi este nevoie de un an pentru soluţionarea respectivei cereri. Băsescu a obţinut-o în trei luni. După retragerea cetăţeniei, Băsescu nu s-a lăsat şi i-a intentat proces lui Igor Dodon. Primul termen de judecată a fost amânat în data de 30 mai din cauză că reprezentantul lui Dodon nu s-a prezentat, următorul termen fiind programat pentru 30 iunie.12
Pagina a fost generata in 0.1713 secunde