BĂTĂLIE DECISIVĂ împotriva DAESH, într-un teritoriu puternic minat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Forţele siriene susţinute de SUA resping jihadiștii

BĂTĂLIE DECISIVĂ împotriva DAESH, într-un teritoriu puternic minat

Externe 03 Martie 2019 / 16:20 575 accesări

Forţele siriene susţinute de SUA recapătă controlul asupra ultimului bastion al grupării teroriste Statul Islamic din apropierea graniţei cu Irakul şi se aşteaptă la o ''bătălie decisivă'' duminică, după un avans lent, a declarat în cursul nopţii un purtător de cuvânt, citat de Reuters. Capturarea Baghouz, un sat din estul Siriei situat pe malul Fluviului Eufrat, ar încheia patru ani de eforturi internaţionale de a-i respinge pe jihadişti, însă gruparea teroristă rămâne o ameninţare, folosind tactici de gherilă şi ocupând în continuare teritorii pustii mai la vest. Forţele Democrate Siriene (SDF) s-au ciocnit cu jihadişti din SI timp de 18 ore în interiorul Baghouz, după ce au evacuat restul de civili şi şi-au reluat asaltul vineri seară. "Forţele noastre avansează într-un ritm lent pentru a evita orice fel de probleme în contextul în care SI a minat foarte puternic zona. Mii de mine sunt amplasate de-a lungul drumurilor în această mică porţiune", a declarat Marvan Qamishlo, o oficialitate militară din cadrul SDF care se ocupă de relaţia cu media.

Aproximativ 300 de sirieni suspectaţi că aparţin DAESH, eliberaţi de autorităţile kurde

Aproximativ 300 de sirieni suspectaţi că aparţin grupării Stat Islamic au fost eliberaţi de autorităţile kurde pentru că mâinile lor „nu sunt pătate de sânge”, informează AFP citat de News.ro. Eliberarea lor a fost anunţată sâmbătă seară de administraţia semi-autonomă kurdă din nordul Siriei. Numărul lor este de 283. În sprijinul lor au fost oficiali locali şi conducători de triburi. În comunicatul emis se arată că bărbaţii „nu aveau mâinile pătate cu sânge sirian”, sugerând că ei nu au luat parte la nicio luptă. „Şi-au pierdut calea... au încălcat tradiţiile societăţii siriene şi legea, iar unii dintre ei au fost induşi în eroare, dar rămân copiii noştri sirieni”. Eliberarea lor este un gest de „cooperare, fraternitate şi clemenţă”, se mai arată în comunicatul publicat pe site-ul Forţelor Democrate Siriene (SDF), susţinute de Statele Unite. Prizonierii au fost eliberaţi în câteva zone din nordul Siriei, între care oraşul Raqa, care a fost centrul „califatului” Stat Islamic.

Organizaţia Syrian Observatory for Human Rights, care are centrul în Marea Britanie, a transmis că aceasta nu a fost prima acţiune de acest fel întreprinsă de autorităţile kurde, însă numărul este de data aceasta destul de mare. SDF a reţinut sute de presupuşi jihadişti străini, între care femei şi copii despre care se spune că au legături cu membri ISIS.

În noiembrie 2013, grupările kurde din Siria au anunţat stabilirea unei regiuni semi-autonome împărţită în trei zone, după câteva victorii împotriva rebelilor şi juhadiştilor.

Taguri articol
EliberareSprijinRebeliISISDaeshSiria


12