Beckenbauer, acuzat că a primit plăți suspecte de la FIFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Beckenbauer, acuzat că a primit plăți suspecte de la FIFA

Sport 20 Februarie 2017 / 18:22 410 accesări

Fostul director financiar al FIFA, Markus Kattner, l-a acuzat pe fostul internațional german Franz Beckenbauer că a primit plăți suspecte de la FIFA într-un cont din Gibraltar, în legătură cu Campionatul Mondial din 2010, organizat de Africa de Sud. Kattner, concediat în mai anul trecut, a declarat pentru Justiția elvețiană că FIFA a asumat plata a cel puțin 1,7 milioane de euro. Prin această sumă, federația sud-africană de fotbal urma să-i răsplătească pe Beckenbauer și pe asociații acestuia, Andreas Abold și Fedor Radmann, pentru consilierea oferită în vederea candidaturii la organizarea Mondialului din 2010. Africa de Sud a primit în cele din urmă organizarea acestei competiții.

Potrivit cotidianului german „Bild“, în 2005, la un an după ce Africa de Sud a primit organizarea turneului final din 2010, federația din această țară avea probleme financiare, astfel că președintele său a cerut ajutorul FIFA. Ziarul german scrie că secretarul general de atunci al FIFA, Urs Linsi, a ordonat personal plata facturilor, în ciuda faptului că forul fotbalistic mondial, conform statutului său, nu poate asuma plata costurilor legate de candidaturi. Asociații lui Beckenbauer, Radmann și Abold, ar fi primit banii direct, în timp ce fondurile pentru „Kaiser“ ar fi fost transferate în contul unei firme din Gibraltar.

Aceste plăți fac obiectul investigațiilor deschise de Justiția elvețiană în legătură cu suspiciunile de gestiune neloială, escrocherie și spălare de bani care-l vizează pe Beckenbauer, fostul președinte al comitetului de candidatură a Germaniei la organizarea Mondialului din 2006. Radmann, doi foști președinți ai Federației Germane de Fotbal (DFB), Theo Zwanziger și Wolfgang Niersbach, și fostul secretar general al acestui for, Horst-Rudolf Schmidt, sunt investigați pentru aceleași capete de acuzare, în legătură cu intenția de a cumpăra voturi pentru ca Germaniei să-i fie atribuită organizarea Mondialului.

În octombrie 2015, „Der Spiegel“ a scris despre o plată suspectă de 6,7 milioane euro. Cu acești bani, Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obține organizarea CM 2006. Acest fond ar fi fost alimentat, la cererea lui Beckenbauer, puțin înaintea verii lui 2000, de fostul șef al concernului Adidas, Robert Louis-Dreyfus, acum decedat. În acea perioadă, Germania a obținut găzduirea Mondialului 2006, cu 12 voturi, față de 11 câte a avut Africa de Sud.12
Pagina a fost generata in 0.2162 secunde