Berlinul vrea să-l „extragă“ diplomatic pe disidentul chinez Liu Xiaobo, grav bolnav

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Berlinul vrea să-l „extragă“ diplomatic pe disidentul chinez Liu Xiaobo, grav bolnav

Externe 03 Iulie 2017 / 17:09 290 accesări

Guvernul german a pledat luni, cu două zile înainte de o întrevedere la Berlin între liderii chinez și german, pentru o soluție „umanitară“ în favoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, care este grav bolnav și și-a exprimat dorința de a fi îngrijit în străinătate, informează AFP. „Am luat cunoștință de informațiile potrivit cărora ar exista o cerere de plecare în străinătate din partea d-lui Liu și a soției sale. Guvernul german este de părere că, în această situație foarte dificilă, o soluție umanitară în favoarea lui Liu Xiaobo ar trebui să fie prioritatea absolută“, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, în timpul unui briefing de presă.

Potrivit scriitorului disident chinez Liao Yiwu, prieten al familiei, Liu Xiaobo le-a cerut prin curier guvernelor german și american să-l primească. Întrebat despre aceasta, purtătorul de cuvânt german nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația. Subiectul ar urma să fie pe agenda discuțiilor dintre Angela Merkel și liderul statului chinez, Xi Jinping, prevăzute să aibă loc miercuri la Berlin, înainte de summitul G20 de la Hamburg, care se va desfășura vineri și sâmbătă. „Cancelarul federal a abordat de mai multe ori în trecut în discuțiile cu lideri chinezi cazuri individuale privind drepturile omului“, a amintit Seibert.

Condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru „subversiune“, Liu Xiaobo, astăzi în vârstă de 61 de ani, a fost eliberat recent după ce a fost diagnosticat în mai cu un cancer de ficat în fază terminală. Cu toate acestea, el rămâne în libertate condiționată și continuă să-și ispășească pedeapsa, ceea ce în principiu îi interzice să se deplaseze în străinătate, exceptând situația în care va fi considerat un „caz special“ de către autorități. Și Franța a îndemnat joi Beijingul să-l „elibereze din rațiuni umanitare“ pe Liu Xiaobo și să facă în așa fel încât să „poată beneficia de toate îngrijirile necesare acolo unde va decide“.

Taguri articol


Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1682 secunde