Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
COMUNICAT DE PRESĂ

Bilanțul activității Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House pe anul 2018

Social 03 Ianuarie 2019 / 14:21 646 accesări

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House din Constanța, înființată în iulie 2017 ca think-tank geopolitic (singura asociație de acest gen din Dobrogea) a desfășurat, în primul său an de activitate - 2018, numeroase proiecte și acțiuni care o singularizează în plan regional.

Asociația este singura organizație non-guvernamentală din regiunea Dobrogei care a organizat în mod autonom, în Dobrogea, evenimente geopolitice cu reprezentare și de impact internațional: au fost organizate două evenimente geopolitice internaționale de impact, în municipiul Constanța, cu participarea unor experți din Ucraina, Turcia, R. Moldova și România (București, Constanța, Cluj-Napoca): Masa Rotundă Internațională O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe (ianuarie 2018) și Masa Rotundă Internațională Marea Neagră - un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și lebede negre la linia orizontului (noiembrie 2018).

Asociația a fost co-organizator sau partener la alte activități internaționale organizate de instituții partenere: Simpozionul Internațional “Destine frânte pentru țară în vatra istorică românească” (Mănăstirea Dervent, 7 iulie 2018); Simpozionul Internațional „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919” (Mănăstirea Dervent, județul Constanța, 20 octombrie 2018).

În vederea stimulării dezbaterilor locale privind reconectarea Constanței și Dobrogei la viața culturală și spirituală a României, au fost organizate două mese rotunde informale, cu temele: Există forme evoluate de viață culturală la Tomis? Este conectată Cetatea tomitană la proiectele culturale majore din România? (ianuarie 2018) și Ferestre deschise la Casa Mării Negre / Dezertează Tomisul din arhitectura Centenară? (august 2018). Prin intermediul acestora, Asociația a revitalizat dezbaterea privind necesitatea elaborării unei Strategii Culturale a orașului Constanța, a propus proiecte și programe de substanță care pot contribui la implementarea acesteia și a devenit o platformă informală de dialog și dezbatere pe teme privind viitorul pe termen lung al culturii și vieții spirituale a orașului Constanța și a regiunii Dobrogea.

Asociația a organizat, în mod autonom sau în colaborare și parteneriat, numeroase activități destinate celebrării Centenarului Reîntregirii (peste 40 de activități, printre care: serate muzicale, vizite de studiu, mese rotunde, întâlniri cu elevii, dezbateri cu elevii etc.).

Asociația a încurajat în mod permanent participarea activă a tinerilor intelectuali din Dobrogea la proiecte locale de impact ce pot consolida profilul cultural al Dobrogei în plan național și internațional: a organizat stagii de practică și internship, a organizat o dezbatere tematică a studenților din Constanța cu studenți și experți în domeniul geopolitic din Cluj-Napoca etc.

În premieră în Constanța în ultimele decenii, Asociația a stimulat interesul specialiștilor pentru teme geopolitice privind securitatea și geopolitica regiunii extinse a Mării Negre, a organizat evenimente de impact în acest domeniu, a creat rețele de parteneriate care pot facilita ieșirea mediilor locale din izolarea actuală, a creat premise pentru ca orașul Constanța să redevină un pol geopolitic de referință la nivel național.

Membrii Asociației au participat la cca 15 evenimente științifice de impact în domeniul geopolitic și al relațiilor internaționale și au publicat peste 20 de studii și analize în diferite publicații geopolitice de profil din România, Ucraina, Turcia etc.

Toate activitățile au fost realizate fără susținere financiară din partea administrației centrale și locale.

Anvergura, impactul, ineditul și profesionalismul organizării acestor evenimente (detaliate în anexă) fac din Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House nu numai o platformă de dezbatere geopolitică din ce în ce mai credibilă în plan național și internațional (în regiunea extinsă a Mării Negre), dar și un laborator de studii și analize geopolitice din ce în ce mai apreciat de experți, în Țară și în străinătate, precum și platformă de dezbatere geopolitică și spirituală unică în regiunea Dobrogei.



Ştiri recomandate

12