Bill Gates crede că în 15 ani va fi o mare descoperire în domeniul energiei nonpoluante

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bill Gates crede că în 15 ani va fi o mare descoperire în domeniul energiei nonpoluante
Ştiință 23 Februarie 2016 / 18:20 422 accesări 0 comentarii

Co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, alături de soţia sa, Melinda Gates, anunţă, în cea mai recentă ediţie a scrisorii anuale comune, lansată publicului, luni, că susţin proiecte majore în domeniul energiei şi al educaţiei, care ar putea schimba viitorul a miliarde de oameni, informează qz.com. Bill și Melinda Gates susţin că ”planeta are nevoie de un miracol energetic” şi sunt gata să pună pariu că acest lucru se va întâmpla în următorii 15 ani.

Cuplul Gates a răspuns, în scrisoarea sa anuală, mai multor întrebări venite din partea unor liceeni din Kentucky, printre care cea mai sugestivă a fost ”Dacă aţi avea o superputere, care ar fi aceasta?”, Bill Gates afirmând: ”Mai multă energie!”, în timp ce soţia sa a spus ”Mai mult timp!”, răspunsuri complementare muncii pe care cei doi o susţin în cadrul Fundaţiei „Bill şi Melinda Gates“, axată pe a găsi soluţii în domeniul sănătăţii şi a combate sărăcia globală. ”Când am început să elaborăm scrisoarea din acest an, aceste două răspunsuri ne-au rămas în minte. Sigur, oricine îşi doreşte mai mult timp şi mai multă enegrie. Dar cele două noţiuni presupun una în ţările bogate şi cu totul altceva prin ochii celor mai sărace familii din lume”, au declarat soţii Gates în scrisoarea amintită. ”Sărăcia nu înseamnă doar lipsa banilor. Ea înseamnă absenţa resurselor de care cei săraci au nevoie pentru a-şi atinge potenţialul. Două resurse critice sunt timpul şi energia”, au mai spus aceştia. Astfel, Bill şi Melinda Gates au venit cu proiecte pentru a rezolva aceste două mari provocări atât de prezente în dezbateri, însă fără a avea soluţii viabile, implementabile la scară largă.

Bill Gates citează estimările oamenilor de ştiinţă că, pentru a evita cele mai nocive efecte ale schimbării climatice, ţările care înregistrează cele mai mari emisii de carbon trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 80% până în 2050, iar lumea trebuie mai mult sau mai puțin să stopeze aceste emisii în întregime până în 2100, fapt care nu se va întâmpla dacă omenirea va continua pe traiectoria actuală. Gates a declarat că a fost șocat să descopere cât de puțin cercetat şi finanţat este domeniul descoperirilor resurselor de energie regenerabilă ieftină accesibilă și nepoluantă. Gates a anunţat anul trecut că a donat un miliard de dolari din fonduri personale, pentru o perioadă de cinci ani, pentru a investi în tehnologia producerii de energie verde şi a avut numeroase iniţiative pe lângă guvern, pentru a mări fondurile destinate acestui domeniu. Pentru a explica necesitatea inovaţiei în sectorul producţiei de energie, Bill Gates a folosit o ecuaţie care reprezintă factorii ce determină, anual, producţia de dioxid de carbon la nivel mondial. ”În următorii 15 ani, mă aştept să fie descoperită o mare inovaţie la nivel mondial, care ne va salva planeta şi va oferi energie lumii întregi”, a declarat co-fondatorul Microsoft.

Gates este de părere că variante mai curate, cum ar fi maşinile electrice şi lumina LED, nu vor scădea suficient de mult consumul de energie, pentru a atinge acele ţinte legate de schimbările climatice. De fapt, acesta nu vede niciun fel de modalitate de producere a energiei verzi care va da posibilitatea lumii de a elimina emisiile de CO2 până în 2100, în parte pentru că nu este suficient de ieftină sau de răspândită. Gates a investit personal în tehnologia producţiei de energie nucleară de ultimă generaţie, pe care o descrie drept un ”teritoriu foarte promiţător”. Acesta sprijină şi eforturile de a îmbunătăţi tehnologia producţiei de baterii, în aşa fel încât energia din surse regenerabile intermitente, precum vântul sau soarele, va putea fi stocată cu costuri mici, la scară largă, pentru a putea fi folosită de-a lungul timpului. ”Cred că trebuie să urmăm multe căi diversificate”, a declarat Gates într-un interviu acordat site-ului Quartz. Bill Gates mizează pe un progres relativ rapid, magnatul preconizând schimbări majore în această privinţă, în următorii 15 ani. În scrisoarea sa anuală, Gates atrage atenţia asupra zonelor nedezvoltate ale lumii, unde circa 1,3 miliarde de oameni, aproximativ 18% din populaţia mondială, nu sunt racordaţi la energie electrică. ”Dacă vrem să ajutăm cele mai sărace familii ale lumii, trebuie să găsim o modalitate de a le oferi energie ieftină şi non-poluantă. Ieftină, pentru că fiecare trebuie să şi-o permită. Nonpoluantă, pentru că nu trebuie să emită dioxid de carbon - care produce derapajele climatice”, a mai scris Gates în scrisoarea deschisă adresată tinerei generaţii, document ce poate fi accesat pewww.gatesnotes.com.

Pe de altă parte, soţia investitorului american, Melinda Gates, propune un proiect de eficientizare a timpului, adresat femeilor din prezent, dar şi celor din viitoarele generaţii, care au un loc de muncă, dar pierd mult timp neremunerat în activităţile casnice. ”Dacă lucrurile nu se vor schimba, fetele de azi vor petrece cu sutele sau miile de ore mai mult decât băieţii performând muncă neremunerată (casnică) pentru că societatea crede că aceasta este responsabilitatea lor”, scrie soţia magnatului american. Referindu-se la ceea ce în economie este cunoscut drept ”costuri de oportunitate”, Melinda Gates atrage atenţia asupra celorlalte lucruri pe care femeile le-ar putea face dacă nu ar petrece atât de mult timp pe activităţi de zi cu zi. ”Câte lucruri uimitoare nu ai putea face cu o oră în plus în fiecare zi?”, se întreabă ea. Conştientizarea acestui fenomen este importantă, întrucât, dacă ţările dezvoltate au redus cu mult timpul alocat îndeletnicirilor casnice, există o diferenţă uriaşă sub acest aspect în ţările subdezvoltate, unde fetele rămân în urmă la capitolul şcolarizare, din cauza faptului că activităţile curente, legate de casă, sunt plasate pe primul loc, fapte ce le împiedică să găsească timpul necesar pentru a merge la şcoală.

În încheierea scrisorii deschise adresate tinerelor generaţii, dar şi celor interesaţi de problemele viitorului, Bill şi Melinda Gates accentuează asupra importanţei implicării active şi responsabile a fiecăruia pentru a aduce schimbări pozitive, de impact, pentru viaţa celorlalţi, în special a celor săraci. ”Propria noastră experienţă de lucru împreună pe proiecte de sănătate, dezvoltare şi energie din ultimele două decade a fost una dintre cele mai pline de satisfacţii perioade ale vieţii noastre. Ne-a transformat şi continuă să ne umple de optimism în privinţa modului în care vieţile celor mai săraci oameni se vor îmbunătăţi în anii viitori”, au declarat Bill şi Melinda Gates.Pagina a fost generata in 0.1589 secunde