Blackseaforul a revenit în portul Constanţa!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La nouă luni de la agresiunea Rusiei împotriva Georgiei,

Blackseaforul a revenit în portul Constanţa!

Justiție 13 Aprilie 2009 / 00:00 572 accesări

Cinci nave purtătoare ale pavilionului Blackseafor, Grupare de Cooperare Navală din Marea Neagră, au acostat, la sfîrşitul săptîmînii trecute, în dana militară a Portului Constanţa. Nava de comandament „Slavutich” din Ucraina - ţara care deţine comanda Grupării în acest an, corveta „Smeli”, din Bulgaria, nava de desant „Azov”, a Federaţiei Ruse, şi fregata „Fatih”, din Turcia, efectuează o escală de patru zile la Constanţa. Tot miercuri, Comandantul Grupării, amiralul Victor Mosenko, însoţit de comandanţii navelor participante, au fost primiţi la Prefectură de reprezentanţii autorităţilor locale: subprefectul Mircea Iustian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Cristinel Dragomir şi viceprimarul Decebal Făgădău, în cadrul unei vizite oficiale. După schimbul de suveniruri şi amabilităţi, oaspeţii militari au fost invitaţi de către autorităţile locale să revină la Constanţa şi în vacanţe, în calitate de turişti, nu doar în cadrul misiunilor militare. La Comandamentul Flotei, reprezentanţii Blackseafor au fost întîmpinaţi de Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă Dorin Dănilă.

Prietenie şi cooperare navală întreţinute doar la nivel politic?…

La bordul navei ucrainene de comandament şi război electronic „Slavutich”, stafful Blackseafor a prezentat, vineri, în cadrul unui scurt briefing, scopurile şi programul Grupării Navale de Cooperare la Marea Neagră. Aşa cum sugerează atît denumirea cît şi drapelul Blackseafor, obiectivul principal al Cooperării Navale este unul de socializare şi antrenare în comun, între echipajele marinelor ţărilor riverane Mării Negre. Acestă forţă acţionează sub un comandament propriu, „la chemare”, şi este activată de două ori pe an pentru a desfăşura exerciţii navale. Tipul activităţilor desfăşurate vizează atît antrenarea în comun a echipajelor participante în misiuni militare de combatere a terorismului şi traficului pe mare, cît şi intervenţii umanitare în caz de dezastre. În cadrul misiunilor Blackseafor, Georgia este reprezentată doar cu un ofiţer de Stat Major, întrucît nu dispune decît de cîteva nave de patrulare învechite, care nu pot executa decît misiuni costiere specifice unei poliţii de frontieră. Comanda Blackseafor este predată anual, în ordine alfabetică, fiecăreia dintre cele şase state membre. Pornind de la raţiunea de a fi a celei mai frumoase iniţiative de cooperare militară la Marea Neagră, jurnaliştii constănţeni nu au omis să ceară explicaţii asupra consecinţelor sau chiar a existenţei acestei structuri militare, prin prisma anomaliei petrecute la activarea anterioară a Blackseaforului, cînd navele care trebuia să acosteze în portul Batumi din Georgia au primit ordin să schimbe programul şi destinaţia iniţială din cauza nesiguranţei din apele georgiene, pricinuite de agresiunea militară rusă împotriva micii ţări din Caucaz. Comandantul Grupării, amiralul Victor Mosenko, a declarat că deciziile în astfel de situaţii grave depăşesc atribuţiile militarilor şi sînt luate doar la nivel politic.

Acest răspuns sincer din partea amiralului ucrainean nu face însă decît să certifice faptul că, deşi militarii angrenaţi în această Cooperare îşi îndeplinesc misiunea într-o manieră exemplară, precedentul periculos petrecut anul trecut în porturile georgiene ridică serioase incertitudini asupra siguranţei în acest spaţiu maritim, în condiţiile în care jumătatea de est a Mării Negre îndură încă manifestări de tip stalinist. Reamintim că, în august 2008, navele Blackseafor au fost „deviate” de conflictul din Georgia în portul Constanţa, unde Statul Major al Blackseafor a suspendat orice contact cu presa pentru a nu fi pus în situaţia delicată de a explica cea mai gravă criză din Marea Neagră de la înfiinţarea Cooperării.

Pe durata escalei, sîmbătă şi duminică, navele Grupului de Cooperare Navală, acostate în dana militară, şi-au deschis porţile vizitatorilor.



12