BNR ar vrea să strângă lesa consumului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BNR ar vrea să strângă lesa consumului
Economie 11 August 2017 / 17:11 475 accesări 1 comentariu
Minuta celei mai recente ședințe BNR: „Consumul populației va rămâne probabil cvasi-unicul determinant al creșterii PIB, în 2017 - 2018“

Minuta celei mai recente ședințe BNR: „Consumul populației va rămâne probabil cvasi-unicul determinant al creșterii PIB, în 2017 - 2018“

Consumul gospodăriilor populației va rămâne probabil cvasi-unicul determinant al creșterii economice, în intervalul 2017 - 2018, în timp ce aportul formării brute de capital fix se așteaptă să fie chiar mai modest decât se previziona anterior, potrivit minutei celei mai recente ședințe de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR) - „Unii membri din CA al BNR și-au exprimat preocuparea legată de acest tipar de creștere, date fiind implicațiile lui adverse asupra PIB potențial. S-a arătat că o dinamizare a investițiilor este condiționată de absorbția fondurilor europene, realizarea investițiilor publice și situația profiturilor companiilor, afectată inclusiv de costurile cu salariile și materiile prime; importante sunt, de asemenea, predictibilitatea cadrului legislativ, calitatea infrastructurii și disponibilitatea forței calificate de muncă, subliniindu-se nevoia unor profunde reforme structurale în aceste domenii“. În acest context, potrivit minutei BNR, există argumente serioase pentru o reacție de politică monetară a băncii centrale (majorarea dobânzii-cheie?). A fost menționat și riscul unui potențial grad mai mare de prociclicitate a politicii fiscale și a celei de venituri, cuplat cu o structură mai nefavorabilă a cheltuielilor bugetare, de natură să stimuleze prioritar cererea de consum și să sporească excedentul de cerere agregată și deficitul de cont curent.

Taguri articol

1 comentariu

Mihai 15:26:59 / 18 August 2017
Dar cursul BNR e pe topogan

Ok, BNR strange lesa consumului, dar ce ne facem cu euro si cursul bnr care a luat-o la vale si nimeni nu mai poate sa-l opreasca se pare.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.231 secunde