Boala coronariană, cea mai frecventă cauză de deces în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Boala coronariană, cea mai frecventă cauză de deces în România

Sănătate 08 Mai 2018 / 16:01 2730 accesări
Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, Spitalul Monza, București:

Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, Spitalul Monza, București: "Șansele de succes ale unui bypass coronarian la un pacient fără comorbidități sunt de 99%"

În România, ca de altfel în întreaga lume, boala coronariană este cea mai frecventă cauză de deces. Peste 60% din români mor din această cauză.

Boala coronariană reprezintă incapacitatea vaselor de sânge de a asigura aportul constant de oxigen necesar unei funcționări corecte a inimii. Din cauza depozitării grăsimilor și a altor substanțe pe pereții coronarelor, acestea se îngustează, blocând parțial sau complet fluxul sangvin ce irigă inima.

Dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară al Spitalului Monza din București:

"Boala coronariană poate debuta acut, fără simptome, sau poate avea manifestări ușor de confundat cu cele ale altor boli. Se poate manifesta prin durere la nivelul toracelui sau poate semăna cu binecunoscuta arsură la stomac. Uneori, se poate confunda cu o banală oboseală. Ceea ce este grav este exprimarea bruscăa bolii, prin infarct miocardic. Diagnostic grav, cu potențial de moarte subită.”

Diagnosticul se realizează prin examen clinic și investigații prescrise de medicul cardiolog, respectiv prin elecrocardiogramă în repaus, electrocardiogramă la efort, monitorizare Holter, ecocardiografie, coronarografie etc.”

În privința a ceea ce o produce, din păcate, nu se poate stabili cu precizie o cauză a bolii coronariene, dar putem vorbi cu siguranță despre factori favorizanți. Hipertensiune arterială, nivele necorespunzătoare ale colesterolului, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea și fumatul sunt principalii factori de risc. Cu cât se asociază mai mulți factori, cu atât va crește riscul bolii!

În funcție de modul de manifestare, de gravitatea simptomelor și de nivelul de stenozare a arterelor coronare, tratamentul poate fi medicamentos, endovascular sau poate consta într-o intervenție de bypass coronarian.

La indicația medicului cardiolog, tratamentul medicamentos folosit pentru a trata suferința va urmări mecanisme care să “subțieze” sângele, să dilate vasele, să descompună cheagurile, pentru a îmbunătăți fluxul sangvin prin interiorul arterelor îngustate. În paralel, se va urmări menținerea sub control a tensiunii arteriale a pacientului.

În sindroamele coronariene acute, scopul principal al tratamentului este desfundarea vasului obstruat și rezolvarea complicațiilor, prin stentarea lui.

În cazul pacienților cu afecțiuni coronariene severe, respectiv bolnavi cu leziuni multiple pe arterele coronare, este indicat tratament chirurgical, prin bypass aorto-coronarian, realizarea unei punți, leziunea fiind practic ocolită.

Dr. Lucian Dorobanțu:

“Prin intervenția de bypass aorto-coronarian, chirurgul cardiovascular realizează o punteprin care sângele din artera aortă ajunge în artera coronară îngustată, astfel încât inima să poată fi oxigenată corect. Prin această intervenție, cordul se va revasculariza, simptomele bolii coronariene vor dispărea, reducând riscul unui accident coronarian acut. Boala coronariană netratată la timp poate produce o afectare gravă a mușchiului inimii și chiar moarte subită, prin infarct, în timp ce șansele de succes ale unui bypass coronarian la un pacient fără comorbidități sunt de 99%."

http://www.spitalulmonza.ro

http://www.drluciandorobantu.ro



12