„Brânza de la Brădet și carnea de pui nu sunt sursa îmbolnăvirii copiilor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Institutul Cantacuzino:

„Brânza de la Brădet și carnea de pui nu sunt sursa îmbolnăvirii copiilor“

Sănătate 09 Martie 2016 / 14:40 910 accesări

Autoritățile nu reușesc să dea de urma sursei exacte a îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș și chiar a decesului a 3 dintre ei, în urma complicațiilor ivite ca urmare a sindromului hemolitic-uremic (SHU). Ipoteze au fost multe, însă până acum nu au fost confirmate. S-a crezut că brânza produsă de Brădet ar fi fost sursa îmbolnăvirii, dar și carnea de pui, însă nu a fost chiar așa. Apoi s-au incriminat apa, dar și laptele praf.

Între timp, Institutul „Cantacuzino“ din București a anunțat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeș, Sibiu și Bacău îmbolnăviți cu E.Coli (în corelație cu sindromul hemolitic-uremic), stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienți, din brânza de la Brădet și din carnea de pui nu sunt identice. Institutul „Cantacuzino“ anunță că au fost prelevate 3 tulpini umane, obținute de la 3 copii din Argeș, Sibiu și Bacău, diagnosticați cu infecție cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat 6 tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) și din carne de pui (4 tulpini). ”Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând așteptările, întrucât nu erau indicații de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) și diferite de cele din brânză și carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul „Cantacuzino“. Rezultatele vor fi transmise specialiștilor străini care au fost în luna februarie în România pentru a ajuta investigația epidemiologică. Potrivit raportului, „rezultatul final al analizelor prin care s-au comparat profilul genetic al unor tulpini de E.Coli O26 izolate de la pacienți cu cele izolate de IISPV din brânză și carne de pui confirmă că acestea nu sunt identice“.

Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, pentru Mediafax, că alimentele care i-au îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş „s-au consumat sau au dispărut”. „Nu s-a eliminat pista asta, oricum bebelușii se îmbolnăviseră înainte să se pună lotul acela în vânzare. De la început, nu se pune problema așa, E.Coli e de multe feluri, problema e că într-un aliment nu trebuie să se găsească un astfel de organism”, a spus profesorul.

Citește și:

„Nu există o legătură directă între brânza de vaci şi boala bebeluşilor“

Vezi care mai este starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic!

Informare privind starea copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. Măsuri!

ALERTĂ! E. Coli în produse lactate și carne!

Mușamalizarea anchetei în cazul copiilor din Argeș?



12