Brexit, blocat pentru a doua fază a negocierilor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Discuţii dure Brexit, blocat pentru a doua fază a negocierilor?
Externe 03 Octombrie 2017 / 16:51 192 accesări 0 comentarii
Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier: „Nu vom accepta să plătim în (format de) 27 ceea ce a fost decis în 28”

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier: „Nu vom accepta să plătim în (format de) 27 ceea ce a fost decis în 28”

O veste îngrijorătoare vine de la Strasbourg, de la Parlamentul European, în ce priveşte Brexitul. La ora actuală nu există suficiente progrese pentru a trece la faza următoare a negocierilor asupra Brexitului, a afirmat marți negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, la Parlamentul European de la Strasbourg, informează AFP. „Nu am realizat la ora actuală progrese suficiente pentru a demara cu toată încrederea a doua fază a negocierii, mai întâi asupra a ceea ce ar fi (...) o eventuală perioadă de tranziție (...) și mai apoi o discuție asupra cadrului viitoarei noastre relații”, a explicat Barnier. Aceste „progrese suficiente” cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetățenilor afectați direct de Brexit, problema Irlandei și angajamentele financiare între cele două părți. Barnier a enumerat în fața europarlamentarilor „divergențele serioase” care persistă în discuții, „în special asupra reglementării financiare”. „Nu vom accepta să plătim în (format de) 27 ceea ce a fost decis în 28”, a spus negociatorul UE pentru Brexit. „Contribuabilii celor 27 de state membre nu au de ce plăti consecințele unei decizii pe care nu ei au luat-o”, a adăugat Barnier. El și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu „unele măsuri discriminatorii” luate deja de Administrația britanică împotriva cetățenilor celor 27 de state membre instalați în Marea Britanie. În cadrul negocierilor, clarificări mai trebuie încă aduse în ceea ce privește reunificarea familiilor și garantarea beneficiilor sociale dobândite în Marea Britanie, a explicat negociatorul-șef al UE.

UE dorește garantarea drepturilor pentru cetățenii săi și vrea să conserve autoritatea Curții de Justiție a UE în această materie, ceea ce Londra respinge categoric. Prezent la dezbateri alături de Barnier, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat la rândul său lipsa unor progrese în negocieri. „Trebuie întâi să ne punem de acord asupra termenilor divorțului și apoi vom vedea dacă ne vom putea regăsi, cu puțină tandrețe”, a spus Juncker. Europarlamentarii votează marți asupra unei rezoluții prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la modul în care evoluează negocierile. Negociatorul Legislativului european pentru Brexit, Guy Verhofstadt, și-a exprimat regretul în legătură cu „lipsa de unitate” în cadrul echipei de negociere britanice, în condițiile în care dezacordurile se mențin în guvernul condus de Theresa May.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2734 secunde