Bulgaria se pune bine cu statele din Balcanii de vest. Vor intra în UE?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bulgaria se pune bine cu statele din Balcanii de vest. Vor intra în UE?
Externe 27 Octombrie 2017 / 17:05 414 accesări 0 comentarii
Premierul bulgar, Boiko Borisov: „Avem o șansă reală. Nu trebuie să fim excesiv de optimiști, dar important este că soarta Balcanilor de vest depinde de noi”.

Premierul bulgar, Boiko Borisov: „Avem o șansă reală. Nu trebuie să fim excesiv de optimiști, dar important este că soarta Balcanilor de vest depinde de noi”.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a cărui țară va deține președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE în primele șase luni ale anului viitor, a dat asigurări vineri că Bulgaria va susține puternic în această perioadă continuarea proceselor de integrare europeană a țărilor din Balcanii de vest. El a subliniat însă că aceste țări trebuie să-și reglementeze diferendele pentru a arăta astfel că sunt pregătite să adere la blocul comunitar, transmite agenția HINA. „Avem o șansă reală. Nu trebuie să fim excesiv de optimiști, dar important este că soarta Balcanilor de vest depinde de noi. Pe de o parte avem Brexitul, pe de altă parte avem Balcanii de vest, cu resurse și posibilități enorme", a declarat premierul bulgar în cadrul unei conferințe de presă la Sarajevo, după o întâlnire cu membri ai Consiliului de miniștri bosniac.

Boiko Borisov a amintit că Austria, la rândul său stat prieten al țărilor balcanice, va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a lui 2018, urmată de România, ceea ce, potrivit premierului bulgar, constituie o șansă ce nu trebuie ratată de a accelera procesele de integrare din regiune. Borisov a mai menționat că strategiile existente de dezvoltare a UE includ și Balcanii de vest, dar că totul se află în mâinile elitelor din țările regiunii, care trebuie "să-și facă lecțiile". El a făcut apel la autoritățile acestor țări să se abțină de la a privi către trecut și să se orienteze către viitor, asumându-și faptul că fără cooperare nu pot fi înregistrate progrese. Premierul bulgar a anunțat cu acest prilej că la 17 mai 2018 va avea loc o reuniune a Consiliului European cu liderii statelor din Balcanii de vest. Gazda sa, premierul bosniac Denis Zvizdic, l-a calificat pe Borisov drept un adevărat prieten și a amintit că Bulgaria a fost prima țară care a recunoscut Bosnia-Herțegovina, în 1992, și a susținut-o permanent ulterior, a mai consemnat agenția HINA.emre
Pagina a fost generata in 5.2779 secunde