“Bună. Numele meu este Stephen Hawking”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Bună. Numele meu este Stephen Hawking”

Monden 21 Ianuarie 2012 / 00:00 354 accesări

O expoziţie în onoarea lui Stephen Hawking a fost deschisă la Muzeul de Ştiinţă din Londra, pentru a marca împlinirea vârstei de 70 de ani a omului de ştiinţă. Expoziţia, intitulată „Bună. Numele meu este Stephen Hawking”, ne poartă în lumea omului de ştiinţă, fiind prezentată chiar de acesta. Expoziţia include numeroase obiecte, documente şi fotografii din colecţia personală a profesorului.

Printre obiectele expuse în muzeu se numără costumul purtat de Stephen Hawking în timpul zborului în spaţiu sau scenariul cu notiţe al apariţiei sale episodice în serialul „The Simpsons / Familia Simpson” în 1999. Prezentarea expoziţiei este realizată chiar de omul de ştiinţă, prin intermediul unui videoclip cu imagini din viaţa sa. Pe fundalul imaginilor se poate auzi vocea profesorului: „Bună. Numele meu este Stephen Hawking. Sunt foarte încântat să vă introduc în expoziţia mea de la Muzeul de Ştiinţe”. Omul de ştiinţă spune că Muzeul de Ştiinţe este unul dintre locurile sale favorite, deoarece le prezintă oamenilor minunea şi extazul descoperirilor ştiinţifice. „Vreau să împărtăşesc inspiraţia şi entuziasmul meu. Nimic nu se compară cu momentul în care descoperi ceva ce nimeni nu a mai ştiut înainte”, spune Stephen Hawking. „Am fost privilegiaţi să putem explora arhivele profesorului Hawking, descoperind schiţe ale scrierilor sale ştiinţifice şi materiale personale. Sperăm ca selecţia pe care am făcut-o va oferi o imagine unică a carierei celui mai cunoscut om de ştiinţă din lume”, a declarat Alison Boyle, curator la Muzeul de Ştiinţe.

Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 22 de ani, profesorul se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal. Scleroza laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă şi fatală, mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia. După diagnostic, medicii i-au spus că mai are doar câţiva ani de trăit, însă Stephen Hawking a reuşit să supravieţuiască peste 40 de ani şi a devenit un om de ştiinţă recunoscut la nivel internaţional.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1545 secunde