Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Burkina Faso nu a primit cerere de răscumpărare pentru ostaticul român

Externe 02 Noiembrie 2016 / 22:47 497 accesări

Apelul românului Iulian Gherguț, răpit acum un an în Burkina Faso, de a fi ajutat de Guvernul de la București pentru a fi eliberat, pare să adâncească misterul în acest caz, nicidecum să ducă la o clarificare. Imediat după înregistrarea video trimisă de răpitori în care Gherguț imploră autoritățile române să îl ajute, ministrul de Externe din Burkina Faso a spus că nu a fost emisă nicio cerere de răscumpărare pentru român și răpirea lui nici măcar nu a fost revendicată de vreo grupare teroristă.

”Autorităţile din Burkina Faso nu au primit nicio cerere de răscumpărare în cazul ostaticului român apărut într-o înregistrare difuzată de un grup islamist afiliat organizaţiei teroriste Al-Qaida, iar răpirea nu a fost revendicată”, afirmă Alpha Barry, ministrul de Externe de la Ouagadougou. Românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, a apărut luni într-o nouă înregistrare video atribuită grupului islamist Al-Mourabitoune. În înregistrare, românul cere Guvernului de la Bucureşti să depună eforturi pentru eliberarea sa. Imaginile au fost difuzate de Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste. Ca reacţie, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că a luat notă de materialul video cu cetăţeanul român și se fac verificări privind autenticitatea înregistrării.

Agent de securitate la o mină de cărbuni din Tambao, zonă situată în nordul statului Burkina Faso, la frontiera cu Niger şi Mali, cetăţeanul român a fost răpit pe 4 aprilie 2015. Un agent al Jandarmeriei din Burkina Faso şi şoferul vehiculului în care se afla românul au fost răniţi în atac. Mina de mangan, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation. Imediat după incident, surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso şi Mali au declarat că ostaticul român a fost dus în statul vecin Mali. Acţiuni de căutare s-au derulat în Burkina Faso, Mali şi Niger, în cadrul operaţiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistenţa Franţei.12
Pagina a fost generata in 0.1689 secunde