Bursa de mărfuri - la fel de relevantă în 2021?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bursa de mărfuri - la fel de relevantă în 2021?

Economie 27 Aprilie 2021 / 12:07 466 accesări

O bursă de mărfuri reprezintă un proces interschimbabil în care vânzătorii și cumpărătorii de mărfuri tranzacționează între ei mărfurile respective. Aceste mărfuri, de obicei, sunt utilizate drept materie primă în producția altor bunuri sau servicii.

Pentru a oferi o percepție aproximativă despre dimensiunea istorică a bursei de mărfuri este necesar de mențioat că investitorii americani tranzacționează la bursele de mărfuri deja de peste 150 de ani. Dacă ar fi să analizăm premisele istorice, am putea stabili că primele prototipuri ale schimburilor de mărfuri existau deja acum 1000 de ani, în Japonia. Cu toate acestea, bursele oficiale de mărfuri au apărut mult mai târziu, dar totuși mai devreme decât bursele de valori. Astfel, primul schimb de mărfuri a fost creat la Bruges la sfârșitul primului deceniu al secolului al XV-lea, iar primul schimb de mărfuri organizat a fost deschis în Anvers la începutul anilor 60 ai secolului al XV-lea.

Bursa de mărfuri în 2021: va reveni la normalitate?

Criza cauzată de Covid-19 a afectat și sectorul burselor de mărfuri la nivel mondial. Totodată, chiar și în aceste circumstanțe, piețele globale de mărfuri au cunoscut o creștere pe parcursul anului trecut. Acest fenomen a fost determinat de mai mulți factori precum creșterea cererii de consum, întreruperile lanțului de livrare și aprovizionare, creșterea prețurilor la energie. Acești factori, fiind combinați determină o serie de schimbări care afectează atât cererea și ofera de pe bursa de mărfuri, cât și prețurile.

Partea bună o reprezintă disponibilitatea crescândă a vaccinurilor. În acest context, se preconizează normalizarea treptată a vieții social-economice la nivel mondial, revigorarea activităților economice și consolidarea cererii și ofertei.

Totodată, până la consolidarea cererii și ofertei societatea mondială se confruntă cu un puternic impuls de pe piața mărfurilor. Conform prognozelor experților, anul 2021 va fi anul în care acest impuls va începe să se reducă, normalizând astfel cererea și oferta și contribuind la reducerea globală a prețurilor la mărfuri.

Rolul burselor de mărfuri în economia contemporană

Rolul burselor de mărfusniri este de a oferi o piață centralizată în care producătorii de mărfuri - vânzătorii - își pot vinde mărfurile celor care doresc să le folosească pentru producție sau consum. Astfel, bursele de mărfuri facilitează conexiunea dintre cumpărători și vânzători. Acest proces asigură supraviețuirea afacerilor în rândul producătorilor și garantează, totodată, existența unui cumpărător pentru fiecare vânzător (cu condiția ca prețurile lor să fie egale).

Tranzacțiile de mărfuri joacă un rol foarte semnificativ în stabilirea prețurilor standard la nivel mondial pentru mărfuri vitale precumaur, cupru, cafea, porumb, orez. Tranzacțiile sunt esențiale atât pentru producătorii, cât și pentru consumatorii de mărfuri. Producătorii, care utilizează mărfuri drept materie primă pentru a crea bunuri finite, utilizează bursa de mărfuri pentru a reduce efectul de fluctuație a prețurilor. Exact în același mod, comercianții pot folosi bursa de mărfuri pentru a profita de aceste fluctuații.

Burse de mărfuri: tipuri

Într-o percepție mai simplă, bursele de mărfuri se împart în 2 categorii:

a) Piețe spot sau piețe fizice - aici tranzacționarea are loc în format fizic. Cumpărătorul cumpăra marfa în numerar sau prin transfer imediat, iar vânzătorul o vinde și o livrează imediat.

b) Piețe derivate - forward, futures, opțiuni. În acest context, forward-urile și contractele futures sunt contracte derivate care utilizează piața spot ca activ subiacent. Acestea sunt contracte care oferă proprietarului controlul subiacentului la un moment dat în viitor, la un preț convenit astăzi.

În general, mărfurile se tranzacționează fie pe piețe spot, fie pe piețe derivate. Piețele spot sunt, de asemenea, denumite „piețe fizice” sau „piețe de numerar” în care cumpărătorii și vânzătorii schimbă mărfuri fizice pentru livrare imediată. Doar atunci când expiră contractele ar avea loc livrarea fizică a mărfii sau a altor active și, adesea, comercianții își vor prelua sau încheia contractele pentru a evita efectuarea sau preluarea totală a livrării.

Concluzie

Bursa de mărfuri reprezintă un element important care facilitează relațiile dintre producători și cumpărători potențiali, oferind avantaje și beneficii ambelor părți implicate în tranzacționare. În circumstanțele de incertitudine determinate de criza Covid-19 bursa de mărfuri trece prin anumite schimbări. Totodată, conform prognozelor preliminare, impactul acestor schimbări se va ameliora în a 2-a parte a anului 2021, determinând o consolidare a cererii și ofertei și o redresare treptată a prețurilor.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2101 secunde