Bush crede că ”Obama e naiv în privinţa Iranului şi pierde războiul împotriva SI”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Râde ciob de oală spartă

Bush crede că ”Obama e naiv în privinţa Iranului şi pierde războiul împotriva SI”

Externe 28 Aprilie 2015 / 00:00 663 accesări

Fostul preşedinte american George W. Bush l-a criticat extrem de dur pe succesorul său, într-o întâlnire cu uşile închise cu donatori evrei, cărora le-a spus că ”Barack Obama este naiv în privinţa Iranului şi acordului în domeniul nuclear şi că pierde războiul împotriva Statului Islamic (SI)”. Bush, care îl critică rar pe Obama în public, a respins ideea unei reveniri pe scena politică, după care a spus de ce crede el că Obama plasează SUA pe o poziţie de retragere la nivel global. În opinia sa, actualul preşedinte nu citeşte corect intenţiile Iranului, relaxând sancţiunile prea uşor. Potrivit transcrierii făcute de un participant la reuniune, Bush a apreciat că ”noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, este şiret” şi a îndemnat audienţa să se întrebe dacă este vorba despre altă politică ori iranienii doar au schimbat purtătorul de cuvânt. În opinia sa, planul lui Obama de a relaxa sancţiunile, avertizând că acestea vor fi reintroduse oricând, nu este plauzibil, iar un acord final asupra limitării programului nuclear iranian este rău pentru America pe termen lung.

Bush a criticat, de asemenea, politicile lui Obama în cadrul luptei împotriva SI şi cu privire la hosul din Irak. El a catalogat drept ”gafă strategică” decizia lui Obama de a retrage trupele americane din Irak la sfârşitul lui 2011. Fostul preşedinte a fost cel care a semnat acordul de retragere a trupelor, dar ideea era să se negocieze un acord în vederea menţinerii militarilor în Irak după 2011, iar administraţia Obama a încercat şi a eşuat. ”Ascensiunea SI este al doilea act al reţelei teroriste al-Qaida şi poate că au schimbat numele, dar tactica preferată este tot uciderea unor persoane nevinovate”, a apreciat Bush. El a apărat modul în care administraţia sa a acţionat faţă de terorism. ”Obama a promis să distrugă forţele SI, dar ulterior nu a dezvoltat o strategie în vederea acestei misiuni. Ca să fii un preşedinte eficient, atunci când spui ceva, trebuie să vorbeşti serios”, a subliniat el, adăugând: ”trebuie să-i omori”.

De asemenea, Bush a spus mai multe anecdote despre vechiul său prieten şi rival, preşedintele rus, Vladimir Putin. El a povestit că Putin l-a văzut pe câinele său, Barney, la Casa Albă, iar atunci când s-a dus la rândul său în vizită la Moscova, preşedintele rus i-a arătat câinele său şi i-a spus că este ”mai mare, mai puternic şi mai rapid ca Barney”, ceea ce i-a relevat modul în care gândea Putin în termeni strategici. Fostul preşedinte american a mai spus că actualul preşedinte rus este bogat, divorţat şi iubeşte puterea şi a apreciat că popularitatea acestuia pe plan intern este rezultatul controlului pe care-l deţine asupra presei.

Afirmaţiile lui Bush la Vegas arată că fostul preşedinte are prea puţin respect faţă de felul în care actualul preşedinte se implică la nivel global, comentează Bloomberg, şi arată în acelaşi timp că acesta îşi asumă prea puţin responsabilitatea politicilor sale care au contribuit la actuala situaţie.12
Pagina a fost generata in 0.1402 secunde