C. Ştefănescu: E aberant modul în care şi-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniştrii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
C. Ştefănescu: E aberant modul în care şi-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniştrii
Politică 10 Ianuarie 2019 / 13:21 281 accesări 3 comentarii

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ”este absolut aberant modul în care şi-a motivat Iohannis refuzul de a numi miniştrii”, afirmând că este ”la mintea cocoşului” că propunerile premierului îndeplineau condiţiile legale.

”E absolut aberant modul în care şi-a motivat Klaus Werner Iohannis refuzul de a numi miniştrii propuşi de premier. Sincer, eu aşteptam argumente solide în justificarea acestui refuz, argumente care nu există. În acelaşi timp, România aştepta o mai mare responsabilitate vis-a-vis de Guvern privind completarea componenţei acestuia într-un moment în care a preluat preşedinţia Consiliului UE. Este absolut aberant, în acelaşi timp, modul în care a justificat refuzul său politic pentru aceste nominalizări pe motiv că documentaţia de la Guvern nu a precizat că cei propuşi îndeplinesc articolul 2 din legea 90, ceea ce este la mintea cocoşului, pentru că nu poţi propune membri în cabinet care nu îndeplinesc aceste condiţii. PSD va menţine propunerile, iar guvernul va da un răspuns în conformitate cu legile în vigoare şi deciziile CCR”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu. Preşedintele Klaus Iohannis a motivat joi de ce a respins cele patru propuneri ale premierului Dăncilă. Este vorba despre Ilan Laufer, Mircea Draghici şi Olguţa Vasilescu-la două ministere, în cazul celei din urmă fiind invocată lipsa de expertiză.

Prima scrisoare transmisă premierului Viorica Dăncilă arată că: "Prin adresa nr. 5/6608 din data de 19 noiembrie 2018, aţi propus numirea domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a domnului Paul Stănescu, respectiv a domnului Lucian Şova. În ceea ce priveşte propunerea de numire a domnului Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice constat că din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului".

Articolul 105, invocat de preşedinte face referire la incompatibilităţi, mai precis: "(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.
(2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică".

Cât priveşte propunerea în persoana Liei Olguţa Vasilescu la Transporturi, se arată că: "persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor".

"Faţă de aceste motive, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, am decis să resping propunerile de numire în funcţiile respective", se arată în prima scrisoare transmisă vineri premierului.

A doua scrisoare face referire la respingerea propunerilor de la Transporturi- Mircea Drăghici şi Dezvoltare- Lia Olguţa Vasilescu.

"Constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs".

Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României Art. 2 prevede:

"Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)"

Art. 4. prevede:

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu:

a) exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator;

b) exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizată în cadrul organizaţiilor cu scop comercial;

c) exercitarea de acte de comerţ, cu excepţia vânzării sau cumpărării de acţiuni ori alte titluri de valoare;

d) exercitarea funcţiei de administrator ori de cenzor la societăţile comerciale sau de reprezentant al statului în adunările generale ale unor asemenea societăţi ori de membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor naţionale şi societăţilor naţionale;

e) exercitarea unei funcţii publice în serviciul unei organizaţii străine, cu excepţia acelor funcţii prevăzute în acordurile şi convenţiile la care România este parte.

Loading...

3 comentarii

Ion 14:18:27 / 10 Ianuarie 2019
Constanta

E aberant faptul ca tu nu poti trai ca un muncitor la o fabrica de deseuri nu pentru ca ai fi un om cu carte ci pentru ca esti un tradator de tara hot si mincinos mama ta e mandra ca furi din avutul tarii

Ion FANATIK BASIST ÎMPUȚIȚ 15:20:30 / 10 Ianuarie 2019
WC Johanis și PDL PNL CIUMA NEAGRĂ

Ba arici pansat ... Ion.. MATA aia kurva te-a căcat pentru .... ALOCAȚIE ?

Ion să-ți fut morți mati 23:34:29 / 10 Ianuarie 2019
De Johanist ÎMPUȚIȚ

Ies dovezi zilnic ,în care se dovedește că PDL PNL CIUMA NEAGRĂ și WC JOHANIS sânt un grup infracțional organizat... Crimă organizată... Ce-a ce sa întâmplat la Ploiesti și Oradea nu sânt cazuri izolate în care PDL PNL CIUMA NEAGRĂ și WC JOHANIS au distrus destinul a MILIOANE DE ROMÂNII târâți în judecată ani de zile pentru că la final aceștia să fie declarați NEVINOVAȚI. . .SI WC JOHANIS SPUNE..... SÂNT FOARTE MULȚUMIT DE AUGUSTIN LAZĂR !!!!!!...CARE FACE O TREABĂ FOARTE BUNĂ !!!!!!!.... INCREDIBILLLL !!!!!!!..LA FEL O LAUDA OE KRUDUTA KOVESI CARE URMEAZĂ SA INTRE LA PUȘCĂRIE PE VIAȚĂ.... pentru gravele ÎNCĂLCĂRII ALE LEGII și drepturilor omului la un proces echitabil... Coșmarul PDL PNL CIUMA NEAGRĂ se va TERMINA IN ACEST AN ODATĂ CU DEBARCAREA LUI WC JOHANIS SI ALEGERA UNUI PREȘEDINTE AL COALIȚIEI PSD ȘI ALDE

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2168 secunde