Căderea Guvernului? Mai la toamnă...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Căderea Guvernului? Mai la toamnă...

30 Mai 2019 / 08:30 2313 accesări

Te-ai fi așteptat ca după declarațiile sforăitoare din campania electorală, atât cele ale lui Klaus Iohannis, cât și cele ale liderilor PNL și USR, dar și după rezultatul votului, să asistăm deja la un asalt al dreptei în Parlamentul României pentru ocuparea funcției de președinte al Camerei Deputaților, lăsată liberă prin încarcerarea lui Liviu Dragnea. Era primul pas prin care Ludovic Orban, Dan Barna și compania să demonstreze că planul de răsturnare a majorității parlamentare care susține guvernul este unul viabil.

Nici vorbă însă! După un vot dat de plen s-a demonstrat că opoziția este departe de a putea consolida o majoritate care măcar să își impună un om la conducerea Camerei Deputaților. În loc de negocieri cu UDMR, cu PRO România ori cu grupul minorităților, opoziția a ținut un nou recital de declarații zornăitoare, lipsite de orice substanță practică, din care puteai înțelege ce doreai, inclusiv faptul că membrii alianței PSD-ALDE nu vor să demisionez, pentru a lăsa locurile libere învingătorilor într-un scrutin electoral care nu are nici o legătură cu regulile constituționale care guvernează și organizează modul de funcționare al statului român.

În fapt, dacă privești atent logica politică a momentului, din perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, Klaus Iohannis este cel mai avantajat de existența la Palatul Victoria a unui guvern PSD - ALDE. Fără acest guvern, lui Klaus Iohannis, candidat la un al doilea mandat la Cotroceni, îi va lipsi principalul subiect al unei campanii electorale prin care speră să „ridice valul” care să îl repună în funcția de președinte. Ăsta e motivul pentru care PNL-ul doar mimează încercarea de răsturnare a majorității, când, în realitate, în afară de declarații nu mișcă niciun deget în direcția clamată.

Din altă perspectivă și cu alte calcule, la această inacțiune marșează din plin și USR-ul. – Ei, cel puțin declarativ, spun că nu răsturnarea guvernului e soluția, ci alegeri anticipate. USR-ul privește situația din perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, unde speră să îl propulseze pe Dacian Cioloș în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu șanse de a-l învinge pe Klaus Iohannis, ori dacă „stelele se aliniază” - și nu vorbesc de astrele de pe cer, ci de stele de pe epoleții celor care „sforăresc” politica - speră la conducerea din toamnă a României cu un tandem Klaus Iohannis președinte și Dacian Cioloș premier și cu un guvern care să pregătească alegerile locale și cele generale de anul viitor.

Și mai există o mare problemă. Odată venit la putere înaintea prezidențialelor un guvern să spunem PNL - USR+PLUS, conform declarațiilor din campania electorală, primul proiect care va trebui să îl inițieze va fi tăierea pensiilor speciale acordate de statul român unor categorii speciale, precum magistrații, angajații SRI, SIE etc. Și ăsta ar fi un dezastru, pentru că dreapta ar limita beneficiile unor categorii de angajați ai statului român care de-a lungul timpului au executat inamicii politici ai lui Klaus Iohannis ori ai PNL-ului și care au creat un adevărat sistem prin care niște instituții ce teoretic ar fi trebuit să rămână neutre, aproape surde la politică, si-au băgat robele și bocancii, pe față, în politică și pentru susținerea tuturor personajelor și partidelor sus menționate. Iar de sprijinul acestora, dreapta are nevoie în continuare.



12