„Câinii“ lui Mirică, recompensați cu Trofeul „Transilvania“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Câinii“ lui Mirică, recompensați cu Trofeul „Transilvania“

Cultură 05 Iunie 2016 / 16:08 446 accesări
Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, „Câini”, a fost distins cu Trofeul „Transilvania”, în valoare de 15.000 de euro

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, „Câini”, a fost distins cu Trofeul „Transilvania”, în valoare de 15.000 de euro

Lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică, „Câini”, care a primit, recent, premiul FIPRESCI la Cannes, și-a mai adăugat în palmares o distincție importantă: Trofeul „Transilvania”, în valoare de 15.000 de euro, al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În competiţia TIFF au fost selectate 12 filme, „Câini” fiind singurul românesc. Premiul FIPRESCI a fost acordat filmului „Taurul de neon”, regizat de Gabriel Mascaro, iar premiul special al juriului a ajuns la „Vrăbiile” regizorului Rúnar Runarsson.

În cadrul Galei, care a avut loc sâmbătă, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, actriţa Sophia Loren a primit Premiul pentru întreaga carieră, acesta fiindu-i înmânat de fotomodelul Mădălina Ghenea. „Sunt exagerat de emoţionată. Deşi fac filme de atâţia ani, tot nu sunt sigură că fac bine ceea ce fac. Mulţumesc foarte mult, a fost o mare surpriză. Ne vedem la anul”, a spus Loren. Un premiu similar a fost acordat fostei actriţe a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Lujza Orosz. De asemenea, Premiul de Excelenţă al festivalului i-a fost înmânat actriţei Carmen Galin.

Premiul Special - Trofeul Transilvania 15 i-a fost conferit regizorului Cristi Puiu pentru filmul „Sieranevada”, iar premiul pentru cea mai bună regie a fost obţinut de israelianul Avishai Sivan pentru filmul „Tikkun”. „Uşa deschisă”, de Marina Seresesky, a obținut Premiul Publicului.

Filmul „Ultima zi”, de Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF, a obținut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj. Actorul David D’Ingeo a fost distins cu premiul pentru cea mai bună interpretare. De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuţia adusă Cinematografiei Mondiale.

Citește și:

„Câinii“ lui Bogdan Mirică, elogiați la Cannes

Trei filme de Cannes, în România

România a dat lovitura la Cannes!12
Pagina a fost generata in 0.1927 secunde