Campania de vaccinare antigripală se extinde pînă în martie 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Campania de vaccinare antigripală se extinde pînă în martie 2009

Social 08 Octombrie 2008 / 00:00 785 accesări

Campania de vaccinare antigripală ar putea să se extindă pînă în lunile februarie-martie 2009. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) au luat în calcul experienţa sezonului anterior, cînd nu toată populaţia considerată la risc a ajuns la doctor în lunile octombrie-decembrie. În premieră în acest an, nu mai este necesară stabilirea unui calendar de vaccinare, similar cu anii anteriori, deoarece vaccinul antigripal a fost achiziţionat înainte de începerea campaniei de vaccinare, fără a exista riscul de întîrzieri în livrarea către Autorităţile de Sănătate Publică judeţene şi medicii de familie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că medicii de familie vor stabili programarea la vaccinarea antigripală a persoanelor care se înscriu în grupele de risc de pe lista proprie, astfel încît să nu existe supraaglomerarea cabinetelor. În acest an, vaccinul gripal conţine trei tulpini noi, selectate pe baza recomandărilor specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în funcţie de tulpinile care se estimează că vor circula în sezonul 2008-2009 în emisfera nordică, deci inclusiv în România. Medicii MSP recomandă vaccinarea antigripală şi pentru persoanele sănătoase, care nu se încadrează în grupele populaţionale la risc. Acestea îşi pot procura acest tip de vaccin de la farmacii.

Sistemul de supraveghere

Pentru supravegherea şi controlul gripei şi infecţiilor respiratorii superioare, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a realizat o nouă metodologie pentru sezonul rece 2008-2009, în conformitate cu metodologia de supraveghere a OMS. Supravegherea şi controlul gripei şi infecţiilor respiratorii acute superioare se va realiza în perioada octombrie 2008 - mai 2009 şi are ca scop evaluarea impactului gripei asupra sănătăţii populaţiei şi a potenţialului epidemic a tulpinilor de virus gripal circulante. Sistemul de rutină centralizează datele provenite de la toţi furnizorii de servicii medicale, iar sistemul santinelă este organizat în 20 judeţe, printre care şi Constanţa. El cuprinde: medici de familie, spitale/secţii de boli infecţioase, staţii de ambulanţă, farmacii, unităţi de învăţămînt (grădiniţe, şcoli generale şi licee), unităţi industriale, unităţi aparţinînd Ministerelor Apărării şi Administraţiei şi Internelor. Raportarea datelor privind evoluţia cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii, precum şi cele privind stadiul vaccinării antigripale la nivel naţional, se va realiza săptămînal, iar specialiştii MSP vor întocmi prima raportare privind vaccinarea antigripală, în 23 octombrie 2008, pentru perioada 8 - 20 octombrie 2008.

Prioritate la vaccin...

Potrivit MSP, grupele de populaţie “ţintă” pentru programele speciale de vaccinare sînt reprezentate de: persoane cu risc crescut de complicaţii - persoanele cu vîrste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele instituţionalizate, adulţii şi copiii cu afecţiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi cu imunosupresie), persoanele infectate HIV, copiii şi adolescenţii (între 6 luni şi 18 ani) cărora li se administrează medicaţie pe termen lung cu aspirină. Totodată, vor fi vaccinaţi cu prioritate şi medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale şi unităţile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternităţi, secţiile de terapie intensivă, staţiile de salvare), salariaţii instituţiilor de ocrotire a copiilor şi bătrînilor şi cei ai unităţilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane în categoria cu risc crescut de complicaţii ale gripei.

Pentru sezonul 2008-2009, MSP a achizitionat 3,1 milioane doze vaccin gripal, exclusiv în forma de prezentare monodoză, ceea ce este o noutate faţă de anii anteriori, cînd s-au înregistrat dificultăţi şi pierderi în utilizarea flacoanelor multidoză. Din această cantitate, mai mult de jumătate, adică 1,6 milioane doze, reprezintă vaccin agripal produs de Institutul Cantacuzino. Cantitatea de 1,5 milioane doze a fost achiziţionată din import, de la două firme farmaceutice. Întreaga cantitate de vaccin a costat 33,72 milioane lei, din care 16,48 milioane s-au plătit pentru vaccinul de la Institutul Cantacuzino. Reamintim că la Constanţa au fost solicitate peste 150.000 de doze de vaccin antigripal, primele aproximativ 65.000 aflîndu-se deja în depozitul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană.



12