Campanie împotriva știrilor false - mii de conturi Facebook, șterse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Îngrijorări privind efectul asupra alegerilor din SUA și Europa

Campanie împotriva știrilor false - mii de conturi Facebook, șterse

Externe 08 Mai 2017 / 15:21 305 accesări

Facebook a răspuns presiunilor privind combaterea fenomenului "fake news", pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute legate de impactul știrilor false în alegerile din SUA și statele europene, dar și din cauza temerilor că aceste probleme ar putea afecta încrederea furnizorilor de publicitate în Facebook. Luni, Facebook a anunțat o nouă strategie pentru contracararea știrilor false în Marea Britanie, cu numai o lună înainte ca britanicii să meargă la urne. Potrivit companiei, a fost introdusă o tehnologie care permite o mai bună identificare a conturilor care răspândesc mesaje tip spam sau știri false - printre metodele folosite numărându-se depistarea tiparelor celor care publică în mod repetat aceleași lucruri - și ca răspuns au fost șterse "zeci de mii" de conturi. De asemenea, compania a anunțat retrogradarea articolelor considerate suspecte prezente pe site-ul său și în aplicații, astfel încât utilizatorii să le poată vedea mai rar în fluxul de știri. Compania testează tehnologia care poate indica dacă persoanele citesc un articol, însă nu îl distribuie prietenilor, acest lucru sugerând că acesta ar putea fi înșelător. De luni, schimbarea este aplicată în Marea Britanie și va fi însoțită de articole cuprinzând sfaturi pentru depistarea știrilor false.

Facebook a raportat săptămâna trecută o creștere a profitului cu 76% și a încasărilor obținute din publicitate, acest lucru sugerând faptul că scandalul "fake news" nu a afectat compania, precizează sursa citată. Însă factorii politici au avansat ideea de a reglementa sau de a amenda compania dacă eșuează în rezolvarea acestei probleme. Germania a amenințat să amendeze site-urile social media cu până la 50 de milioane de euro pentru răspândirea de conținut fals și a lansat în acest sens o anchetă cu privire la acest fenomen. "Oamenii vor să vadă pe Facebook informații corecte, la fel și noi", a declarat directorul de politici pentru Marea Britanie al companiei, Simon Milner. "De aceea facem tot ce putem pentru abordarea acestei probleme a știrilor false", a mai spus el.

Directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, a încercat inițial să minimizeze problema știrilor false, susținând că acestea reprezintă doar o fracțiune din ceea ce apare pe site. Însă în lunile recente a introdus o serie de inițiative, inclusiv restricționarea reclamelor la site-uri "fake news", furnizarea de ponturi utilizatorilor privind depistarea știrilor false și amplasarea unor alerte în dreptul subiectelor controversate. Îngrijorările privind știrile s-au iscat în preajma alegerilor prezidențiale din Statele Unite, când s-a avansat ideea că grupurile de extremă dreapta au răspândit minciuni legate de candidata Hillary Clinton pentru a influența procesul votului. Acest lucru a contribuit la creșterea îngrijorărilor cu privire la alegerile prezidențiale din Franța și a celor din iunie, din Marea Britanie, dar și din Germania.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1609 secunde