Cancerul are mai multe „creiere“?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperiri științifice

Cancerul are mai multe „creiere“?!

Ştiință 30 Martie 2018 / 16:12 853 accesări

Oamenii de ştiinţă de la Instituto Gulbenkian de Ciencia au descoperit trăsături importante ale celulelor canceroase care pot ajuta medicii să găsească noi strategii de a combate maladia, scrie descopera.ro. Aceştia au observat că numărul şi dimensiunea unor structuri care există în interiorul celulelor, numiţi centrioli, cresc în cele mai agresive tipuri de cancer.

Medicii doresc să găsească noi metode de diagnosticare şi tratament cu ajutorul cărora pot trata pacienţii într-un mod mai personalizat. Noul studiu publicat recent în Nature Communications poate ajuta la acest demers, scrie Science Daily. Centriolii sunt „creierul” celulei şi joacă un rol important în multiplicarea, mişcarea şi comunicarea celulelor. De la descoperirea lor, de acum mai bine de un secol, cercetătorii au propus că o creştere anormală în numărul acestor structuri microcilindrice poate duce la cancer.

Monica Bettencourt-Dias, împreună cu echipa sa de la Instituto Gulbenkian de Ciencia din Portugalia, a investigat anormalităţile acestor centrioli din celulele canceroase umane. Cercetătorii au analizat o serie de 60 de tipuri de celule canceroase care provin din nouă ţesuturi diferite. S-a scos la iveală că celulele canceroase au mai mulţi centrioli, iar aceştia sunt mai lungi decât cei din celulele normale.

De asemenea, cercetătorii au observat că cei mai mulţi centrioli se găsesc în celulele care duc la cele mai agresive tipuri de cancer. S-a mai descoperit şi că centriolii mai lungi sunt mai activi, ceea ce tulbură diviziunea celulară şi poate favoriza formarea cancerului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1848 secunde