Cancerul în stadiu terminal l-a eliberat din închisoare pe un laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cancerul în stadiu terminal l-a eliberat din închisoare pe un laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Externe 26 Iunie 2017 / 14:14 353 accesări
Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo

Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo

A trebuit să fie diagnosticat cu cancer în fază terminală pentru a fi eliberat din închisoare. Este vorba despre laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, emblemă a luptei pentru democrație în țara sa. Potrivit avocatului său, Mo Shaoping, diagnosticul a fost stabilit pe 23 mai și Liu Xiaobo, încarcerat timp de opt ani, a fost eliberat condiționat. Veteran al disidenței chineze, Liu „primește îngrijiri medicale la spitalul din Shenyang (în provincia Liaoning, nord-est)”, a precizat el. Liu Xiaobo, în prezent în vârstă de 61 de ani, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru „subminare” după ce a coredactat un text, Charta 08, privind respectarea drepturilor omului și introducerea alegerilor în China.

El a primit în 2010 Premiul Nobel pentru Pace în timp ce afla în închisoare, o decizie care a provocat furia Beijingului. În absența sa, premiul i-a fost oferit în mod simbolic pe 10 decembrie 2010 la Oslo, scriitorul fiind reprezentat de un scaun gol.

Singurul laureat al Premiului Nobel încarcerat la nivel mondial, Liu Xiaobo a devenit un simbol stânjenitor pentru regimul comunist de la Beijing. Washingtonul și Uniunea Europeană, alături de numeroase state occidentale, au cerut eliberarea sa, la unison cu o vastă mobilizare internațională. După anunțul eliberării sale din închisoare, susținătorii lui Liu Xiaobo și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea lui de sănătate.12
Pagina a fost generata in 0.1776 secunde