Când orologiul bate „Ora de aur a Parisului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Internațională a Francofoniei

Când orologiul bate „Ora de aur a Parisului”

Cultură 23 Martie 2015 / 00:00 1110 accesări

Poemul vocal-coregrafic „L'heure d'or de Paris” a constituit spectacolul perfect prin care Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a celebrat Ziua Internațională a Francofoniei, marcată în întreaga lume pe 20 martie.

            Prezentat sâmbătă seară, la o zi distanță de sărbătoarea care, din 1998, se află în agenda culturală a multor țări, spectacolul L'heure d'or de Paris” / „Ora de aur a Parisului” s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de iubitori ai muzicii și dansului. Printre aceștia s-au aflat și 140 de elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și profesorii lor, în spiritul unei vechi tradiții de colaborare care există între cele două instituții vecine, care au ca scop comun educația și formarea tinerilor.

            Spectatorii de toate vârstele au fost martori ai unei călătorii în timp, în pași de dans, ghidată de muzica clasică și contemporană a lui Jules Massenet, Claude Debussy, Maurice Ravel, Edith Piaf, Charles Aznavour și a altor ambasadori ai cântecului francez. Dacă în prima parte a spectacolului a predominat clasicul, partea a doua a fost dedicată șansonetelor interpretate de sopranele Bianca Ionescu și Daniela Vlădescu și baritonul Marius Eftimie, precum și dansului neoclasic cu tendințe spre modern și contemporan.

            „BOLERO”, APLAUZE ȘI FLORI Seara magică s-a încheiat cu celebrul „Bolero” al lui Maurice Ravel, urmat de aplauze intense și nenumărate.

            Au transpus emoții în pași de dans: Horațiu Cherecheș, Eliza Maxim, Amalia Mîndruțiu, Irina Ganea-Mihaiu, Delia Luca, Laima Costa-Dan, Rie Aoyagi și Kanoko Suzuki din Japonia, Sergiu Dan, Adrian Mihaiu și Mihai Pâslaru, cărora li s-au alăturat nume noi.

            „Am început acest spectacol cu 12 dansatori, iar acum au mai intrat patru dansatori, care de-a lungul anilor au progresat foarte mult. Mă bucur mult că alături de „vechea” echipă ni s-au alăturat patru colegi, și mă refer la Bogdan Bîrsănescu, Alex Ducan, englezul Max Gardner și japoneza Nozomi Miura. Spectacolul are, după cum s-a observat la aplauze, priză la public. Este un spectacol care nu plictisește, ceea ce pe noi ne bucură foarte mult”, a spus prim-solistul Horațiu Cherecheș, cel care a semnat coregrafia, regia și scenografia spectacolului „Ora de aur a Parisului”.

            Nu doar aplauze au primit artiștii constănțeni, ci și flori, cele mai multe fiind oferite de elevi mirciști care fac parte din publicul fidel al Teatrului „Oleg Danovski”.



12