Când s-au liberat primii deţinuţi în baza legii recursului compensatoriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când s-au liberat primii deţinuţi în baza legii recursului compensatoriu

Eveniment 20 Octombrie 2017 / 10:51 2466 accesări

Sute de detinuți au fost puşi în libertate în ultimele 24 de ore, ca urmare a aplicării legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu, potrivit Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. În perioada urmatoare, alți peste 1.000 de deținuți vor fi analizați, în plus, în comisiile de liberare condiționată, spun sindicaliştii din ANP. Potrivit noii legi a zilelor compensatorii, cei care au stat încarcerati în condiţii improprii beneficiază de o reducere de 6 zile la fiecare 30 de zile executate efectiv. Deşi noua lege anulează practic o condamnare primită în instanţă, ministrul Tudorel Toader spune că totul se întâmplă ca închisorile din România să nu mai fie supraaglomerate.

Pe lângă bucuria libertăţii, deţinuţii eliberaţi de la Jilava s-au plâns de condiţiile grele din spatele gratiilor.

"Este de la foarte greu în sus. Ce vedeti aici, aici e gardu si acolo e leopardul. O harababura pentru ca la unu nu o sa ia la altu i-a pus in plus, e o zapaceala totala", a declarat unul dintre deţinuţii eliberaţi de la Jilava.

"Sunt bolnavi de SIDA care sunt ascunşi aici, nimeni nu îi intreabă nimic. Mancarea e proastă, hepatite, nu ne întreabă nimeni. Nu am învatat să facem nimic bun. Aici ne distrugem, ce să învatam? Unii s-au bucurat, altii nu pentru că nu ii avantajează", a povestit alt deţinut de la Jilava.

37 de deţinuţi au ieşit, joi seara, de pe porţile Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, beneficiind de legea recursului compensatoriu. La plecare, oamenii au vorbit despre condiţiile inumane din închisorile din România şi despre supraaglomerare, potrivit unei relatări Mediafax. Despre aceleaşi condiţii vorbesc şi alţi deţinuţi care s-au eliberat joi, printre primii care au avut parte de efectele legii 169. Un alt deţinut a povestit că atunci când i s-a comunicat că va fi eliberat a fost atât de fericit încât a simţit că s-a „născut” a 15 – a oară.

Joi a intrat în vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1793 secunde