Când va veni următorul cutremur mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când va veni următorul cutremur mare

Social 15 Noiembrie 2017 / 17:03 1412 accesări
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului: „Eu nu sunt Dumnezeu ca să știu exact, dar am cunoștințe și o statistică de 300 de ani”

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului: „Eu nu sunt Dumnezeu ca să știu exact, dar am cunoștințe și o statistică de 300 de ani”

Subiectul cutremurelor suscită un mare interes în România actuală. În întâmpinarea acestui interes vine profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, care a declarat la Focșani, unde a participat la lucrările Conferinței cu tema ”Seismicitatea din zona Vrancei”, că în zona seismică Vrancea nu va avea loc un cutremur de mare magnitudine mai devreme de 2040 - 2041. Specialistul a precizat că afirmațiile sale se bazează pe statistica ultimilor 300 de ani.„Nu va fi un cutremur de magnitudine mare mai devreme de 2040 - 2041, acesta este punctul meu de vedere. Eu nu sunt Dumnezeu ca să știu exact, dar am cunoștințe și o statistică de 300 de ani. Este imposibil să îi spui omului: este cutremur azi. Suntem norocoși că în Vrancea avem cutremure de mare adâncime”, a mai declarat specialistul.

Acesta a precizat că în Vrancea se pot produce cutremure cu magnitudine peste 8 și că, din păcate, noi avem în țară profesori școliți și specializați pe cutremurele din America, dar pentru cutremurele din Vrancea, care sunt foarte adânci, nu avem astfel de specialiști.

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a prezentat câteva date comparative despre marile cutremure care s-au produs în lume și în Vrancea, despre tectonica zonei Vrancea și cauzele acesteia, substratul geologic și legătura cu tipul construcției rezistente la cutremure etc.

CELE MAI CUMPLITE CUTREMURE

În România, cele mai distrugătoare cutremure din secolul XX au avut loc pe 10 noiembrie 1940, cu efecte devastatoare pentru Focşani, dar și Moldova şi Ucraina, respectiv pe 4 martie 1977, în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni. Profesorul Mărmureanu a mai spus că un cutremur de peste 7 grade pe Richter ar putea fi prevăzut doar pe baza unor calcule de frecvență a producerii lor și tipului acestora. Cu toate că în România există cel mai precis sistem de alertare din Europa, acesta nu poate prevesti un cutremur, ci doar să transmită semnalul în timp real cu 7 secunde înainte de producerea seismului, pentru închiderea unor sisteme care pot cauza catastrofe, cum ar fi reactoarele chimice, nucleare, conducte de gaz etc.

Seismologul a arătat frecvența marilor cutremure provenite din zona Vrancea ce au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani. Dacă ne-am orienta după asta, următorul ar putea fi în anul 2040. “Există o anumită distanţă în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să fie după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezultă 2041. Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu aş vrea să fiu director atunci la institutul pe care îl conduc acum”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.12
Pagina a fost generata in 0.2099 secunde