CANICULĂ ucigătoare în Spania, Croaţia și Portugalia! Grecia - risc de incendii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MAE a emis alerte de călătorie

CANICULĂ ucigătoare în Spania, Croaţia și Portugalia! Grecia - risc de incendii!

Externe 03 August 2018 / 19:30 871 accesări

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis mai multe avertizări de călătorie, informând că autorităţile din Spania, Portugalia şi Croaţia au emis avertizări cod roşu şi cod portocaliu de caniculă, în timp ce în unele regiuni din Grecia există un risc ridicat de incendii. În Portugalia, ca urmare a prognozării caniculei extreme şi a riscului mare de incendii forestiere, Guvernul a declarat, preventiv, stare de alertă până în 6 august.

Agenţia Meteorologică de Stat - AEMET a emis o avertizare de temperaturi ridicate pentru perioada 2 - 4 august 2018, respectiv, cod roşu în Comunitatea Autonomă Extremadura şi cod portocaliu în Comunitatea Autonomă Andaluzia, provinciile: Sevilla, Córdoba, Jaén şi Huelva, a anunţat MAE. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, Institutul Mării şi Atmosferei (IPMA) din Portugalia a extins avertizarea de cod roşu de caniculă până în data de 5 august 2018, pentru Braganca, Evora, Guarda, Vila Real, Santarém, Beja, Castelo Branco, Portalegre, Braga şi a instituit un cod roşu pentru Lisabona şi Setúbal. Totodată, ca urmare a prognozării caniculei extreme şi a riscului mare de incendii forestiere, Guvernul de la Lisabona a declarat, preventiv, stare de alertă pentru intervalul 2-6 august 2018, precizează MAE.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în Republica Croația că prognozele meteorologice pentru perioada 2-6 august 2018 indică o creștere semnificativă a temperaturilor, fapt ce a determinat emiterea unui cod roșu de caniculă pentru regiunile Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik. De asemenea, a fost emis și un cod portocaliu pentru regiunea Zagreb.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Grecia că Secretariatul General de Protecție Civilă grec avertizează că există un risc ridicat de incendii pentru următoarele regiuni:

  • insulele din nordul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
  • Grecia Centrală (inclusiv insulele Evia, Skyros);
  • peninsula Attica.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222.12