Capidava n-a murit, încă. Restaurarea continuă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CJC și Ministerul Culturii s-au înțeles Capidava n-a murit, încă. Restaurarea continuă!
Administrație 28 August 2017 / 17:50 1082 accesări 1 comentariu
Sursa foto: capidava.ro

Sursa foto: capidava.ro

În cel mai pur stil românesc, restaurarea cetății Capidava reprezintă o adevărată piatră de moară pentru autorități. La un moment dat, a existat pericolul ca cei din Consiliul Județean Constanța (CJC) să piardă banii europeni și să nu mai continue lucrările de restaurare a sitului din cauza unor tergiversări întreprinse de Ministerul Culturii. Practic, colaborarea dintre ministerul menționat și cel al Dezvoltării Regionale (MDRAP) a funcționar sublim, doar că a lipsit, cel puțin până acum, cu desăvârșire! Dacă MDRAP a verificat derularea lucrărilor, cel al Culturii a bătut apa în piuă. Prinsă la mijloc, conducerea Consiliului Județean Constanța a afirmat că cei de la Ministerul Culturii nu au comunicat un raport clar în care să ne spună ce s-a greșit sau ce trebuie refăcut din cetate și s-a rezumat la a menționa că lucrarea a fost făcută în mod necorespunzător și că sunt nereguli în construcție.

MINUNEA DE LA CAPIDAVA

Cu toate că, restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic de la Capidava părea un proiect mort, iată că minunea s-a întâmplat. Conducerea CJC ne-a anunțat, luni, că lucrările de restaurare la cetatea Capidava se vor relua. „Consiliul a primit din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale o informare privind situația proiectului. Reprezentanții autorității de cultură au trimis către CJC mai multe precizări prin care reconfirmă sprijinul autorităților centrale privind continuarea proiectului. Astfel, reprezentanții Ministerului Culturii punctează faptul că a fost avizat favorabil proiectul „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atât în 2010, cât și în 2012. În ceea ce privește punctul de vedere al Comisiei Naționale Limes, potrivit Ministerului acesta „este un organism consultativ, care nu a avut niciodată calitatea de avizator pentru documentații de intervenții la monumente istorice“. Mai mult, în adresa primită se punctează că responsabilitățile pe sectoarele de Limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontieră din provincia română Dacia. După cum cunoașteți, Capidava este un important obiectiv specific frontierei române situată în antichitate în altă provincie din Imperiul Român (provincia Moesia Inferior)”, se arată într-un comunicat al CJC. Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii există toate premisele legale pentru continuarea lucrărilor. „Ultimele demersuri vor asigură și implicarea pozitivă a specialiștilor care s-au manifestat public, inițial, împotrivă proiectului”, se mai precizează în documentul menționat.

Președintele CJC, Marius-Horia Țutuianu, a subliniat faptul că se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost inițiate o serie de întâlniri între reprezentanții Ministerului Culturii, proiectanții lucrării, precum și coordonatorul științific al șantierului. „Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom ține cont de recomandările Ministerului, dar este esențial să deblocăm această situatie. Consiliul Județean este pregătit să reia procedurile pentru lucrările rămase de executat”, a punctat Țutuianu.Pagina a fost generata in 0.1511 secunde