Capodopere ale literaturii, scoase din programă pe motiv că sunt... rasiste?!!!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se petrece în SUA Capodopere ale literaturii, scoase din programă pe motiv că sunt... rasiste?!!!
Cultură 08 Decembrie 2016 / 17:35 495 accesări 1 comentariu

Incredibil, dar adevărat! Americanii scot capodopere ale literaturii universale din manualele şcolare pe motiv că sunt... rasiste?!!! Romanele „Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, și „Aventurile lui Huckleberry Finn”, de Mark Twain, au fost interzise în programele școlare din Virginia, Statele Unite. Excluderea din bibliografia recomandată elevilor s-a făcut în urma plângerii depuse de mama unuia dintre ei, care a acuzat cele două cărți de atitudine rasistă, informează „The Guardian“, citat de „Le Figaro“.

Romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a apărut în anul 1960, iar „Aventurile lui Huckleberry Finn” în 1884. Dacă Mark Twain, autorul „Aventurilor...” a murit în 1910, prozatoarea Harper Lee a murit anul acesta, la vârsta de 89 de ani. „Să ucizi o pasăre cântătoare” / „To Kill a Mockingbird” a primit, în 1961, Premiul Pulitzer. Un an mai târziu, în 1962, romanul a fost ecranizat, în regia lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck în rolul principal. Filmul a obținut trei premii Oscar (din opt nominalizări), trei Globuri de Aur și premiul Gary Cooper la Cannes.

„Să ucizi o pasăre cântătoare” este o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama, în anii 1930, și este bazat în mare parte pe experienţele personale ale scriitoarei Harper Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt, şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Deşi s-a bucurat de un succes uriaş (ediţia în limba engleză s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume şi a fost tradusă în peste 40 de limbi străine, inclusiv română), Lee şi-a întrerupt activitatea literară, mutându-se înapoi în Monroeville, împreună cu sora ei, Alice. În 2007, preşedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, i-a decernat Medalia Libertăţii.

În 2015, editura HarperCollins a anunţat că scriitoarea Harper Lee îşi va publica al doilea roman, intitulat „Go Set a Watchman”, la peste 50 de ani de la lansarea volumului „Să ucizi o pasăre cântătoare”.

Cea de-a doua carte a scriitoarei a apărut în noiembrie 2015 şi în limba română, cu titlul „Du-te şi pune un străjer”, în colecţia „Biblioteca Polirom” şi în traducerea Ariadnei Ponta.

„Du-te şi pune un străjer” este continuarea poveştii din „...Să ucizi o pasăre cântătoare”, însă a fost scrisă, de fapt, înaintea cărţii care a consacrat-o pe scriitoarea americană şi a fost descoperită, în toamna anului 2014, de avocata autoarei, Tonja Carter.

Ediţia în limba engleză a romanului a fost publicată în Marea Britanie şi Commonwealth (cu excepţia Canadei) de Penguin Random House, iar, în SUA, de HarperCollins, pe 14 iulie 2015, stabilind cifre de vânzări record.

Taguri articol
Loading...

1 comentariu

Harper. 20:39:30 / 08 Decembrie 2016
Titlu derutant.

Alarmist şi derutant. Nu "americanii", ci ceva destsul de nebulos dintr-un stat, Virginia. În loc de amănunte colaterale, cititorul trebuia informat asupra hotărârii, a reacţiilor, comentariilor, urmărilor în Virginia State şi în restul Uniunii. Slab articol.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.17 secunde