Captură-record de droguri: 1400 kilograme de heroină, găsite în Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Captură-record de droguri: 1400 kilograme de heroină, găsite în Portul Constanţa

Eveniment 20 Mai 2021 / 18:25 3688 accesări

O cantitate record de droguri, 1.452 de kilograme de heroină, a fost găsită în containere din Portul Constanţa, fiind capturată de DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog.

"În cursul lunii mai, procurorii DIICOT, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, au capturat cantitatea de 1.452 de kilograme de heroină, droguri introduse în România de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini.

Este cea mai mare cantitate de heroină indisponibilizată vreodată de autorităţile române şi este a doua ca dimensiune realizată la nivelul UE în ultimii ani. Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 milioane euro şi au fost transportate în containere în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie state din vestul Europei", a declarat Oana Daniela Pâţu, procuror şef adjunct al DIICOT.

Drogurile găsite în Portul Constanţa erau disimulate într-un container în care erau transportate diverse materiale de construcţii.

Oana Daniela Pâţu a amintit faptul că autorităţile române au capturat, în anul 2020, peste 4 milioane de comprimate de captagon şi 1,5 tone de haşiş.

Joi, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Serviciul Antidrog au efectuat în acest caz trei percheziţii domiciliare, pe teritoriul României, iar în cadrul unui ordin european de anchetă alte 5 percheziţii, pe teritoriul unor state vest-europene, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul autorităţilor judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Franţa. Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii şi executării instrumentelor de cooperare judiciară internaţională şi a organizat o întâlnire de coordonare in sistem videoconferinţă.

La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofițeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziții un analist senior din cadrul EUROPOL.
Operațiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanților DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și a specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.

Taguri articol


12