CAPUL LUI MOŢOC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

CAPUL LUI MOŢOC

Eveniment 04 Aprilie 2009 / 00:00 400 accesări

Presupun că mai ţineţi minte din şcoală replica faimoasă, dintr-o piesă de teatru a clasicului Costache Negruzzi, prin care se cerea capul unui înalt dregător… Urmărind ceea ce se întîmplă astăzi în România, îmi vine să îl asemuiesc pe Traian Băsescu exact cu sîngerosul domnitor Alexandru Lăpuşneanu, care era chiar personajul principal al acelei piese ce îi purta numele. Nu ştiu cum se numeşte spectacolul regizat acum de preşedintele României, dar sînt convins că el este nu numai de proastă calitate, ci şi periculos pentru firava democraţie românească!

Scandalul din jurul afacerilor fratelui preşedintelui şi reţinerea spectaculară a lui Gigi Becali, care au urmat cazurilor Popoviciu, serviciul „Doi şi un sfert” şi dezvăluirilor legate de proprietatea Ioanei Băsescu din Băneasa, toate acestea nu sînt întîmplătoare, pentru că şi eu, ca şi alţi gazetari de azi, nu cred în coincidenţe, mai ales în anul de graţie 2009, cînd vor avea loc alegeri prezidenţiale. Dacă adăugăm şi raportul consilierilor ministrului de Externe al Austriei, în care, indiferent din ce sursă erau obţinute acele informaţii, este dat în vileag, încă o dată, Traian Băsescu, pentru că „vrea capul lui Năstase”, atunci totul se transformă într-un scenariu pe care ziariştii îl interpretează diferit.

Acum două zile, într-o emisiune televizată, deşi încă nu se petrecuse episodul cu arestarea lui Becali, Ion Cristoiu a încercat să demonstreze că ultimele evenimente ilustrează războiul victorios al lui Băsescu pentru serviciul „Doi şi un sfert”. Toate celelalte scandaluri provocate de această luptă rămîn pentru experimentatul ziarist doar „pagube colaterale”, luate în calcul de preşedinte şi care nu afectează imaginea publică a viitorului candidat prezidenţial. Cu tot respectul, cred că Ion Cristoiu, de data asta, se înşeală!

Cum naiba să-ţi explici apariţia atît de rapidă a unor informaţii compromiţătoare despre familia Băsescu, altfel decît o face majoritatea ziariştilor, anume prin faptul că actualul preşedinte a fost „lăsat din braţe” de serviciile secrete?! Totuşi, Băsescu pare să mai aibă unii oameni credincioşi, atît la SRI, SIE sau DGIPI, cît şi la DNA, mai ales, fapt demonstrat şi prin spectaculoasa reţinere a lui Becali, care rămîne o diversiune cusută cu aţă albă menită să abată atenţia presei de la familia preşedintelui. Mai există şi varianta conform căreia toate aceste informaţii negative care roiesc în jurul numelui Băsescu acum au fost scoase pe piaţă chiar de unii ofiţeri de la „Doi şi un sfert”, drept răzbunare pentru terfeleala pe care le-a tras-o preşedintele…

Oricare ar fi adevărul, ceea ce se vede cu ochiul liber, în clipa de faţă, seamănă izbitor a război deschis, însă nu în sensul susţinut de Cristoiu, ci între Băsescu şi o parte din serviciile care l-au abandonat, motiv pentru care acestea scot pe bandă rulantă ştiri compromiţătoare, prin „vîrfuri de lance” precum Sorin Roşca Stănescu sau Mugur Civică. Aşadar, ipoteza ziaristului de investigaţii Cornel Ivanciuc, legată de faptul că preşedintele şi-a pus în cap serviciile, pare mult mai plauzibilă, mai ales că lupta este departe de-a se fi încheiat!

În acest ritm şi în acest fel, în loc de „capul lui Năstase”, s-ar putea să avem în urne, la alegerile prezidenţiale de la sfîrşitul anului, chiar capul lui Băsescu… Devine palpitant!12
Pagina a fost generata in 0.0914 secunde