Carburanţii s-au scumpit cu aproape 14% în doar două luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De când Guvernul a majorat acciza Carburanţii s-au scumpit cu aproape 14% în doar două luni
Economie 18 Noiembrie 2017 / 08:50 746 accesări 0 comentarii

În cele două luni care au trecut de când Guvernul a majorat accizele la carburanţi, benzina şi motorina s-au scumpit, din cauza creşterii taxei dar şi a creşterii cotaţiilor internaţionale, cu până la 64 de bani pe litru. În data de 15 septembrie, adică acum două luni, intrau în vigoare noile accize la carburanţi, mai mari cu 16 bani pe litru, decise de Guvern. Două săptămâni mai târziu, intra în vigoare, din nou, o nouă acciză, mai mare tot cu 16 bani pe litru, decisă de Guvern. Înainte de a opera majorarea de accize, ministrul Finanţelor a spus că s-a ales varianta creşterii în două etape tocmai pentru a nu crea şocuri consumatorilor. Efectul cumulat al majorării accizelor este, matematic, de 38 de bani pe litrul de acciză şi motorină, în benzinării.

CUM AU EVOLUAT PREŢURILE

În data de 14 septembrie, deci în ajunul majorării, la cea mai ieftină staţie Petrom din Bucureşti, cea de pe Şoseaua Alexandriei, monitorizată de noi, benzina standard costa 4,75 de lei litrul, iar motorina costa 4,66 lei pe litru. O zi mai târziu, preţurile crescuseră cu nouă bani pe litru, compania petrolieră preferând să suporte, temporar, o parte din pierdere, dat fiind că, matematic, creşterea ar fi trebuit să fie de 18 bani.

Astăzi, deci la două luni de la prima etapă de creştere a accizei, la aceeaşi staţie din Bucureşti un litru de benzină standard costa 5,26 lei, iar un litru de motorină 5,30 lei. Aşadar, benzina este mai scumpă cu 51 de bani pe litru, iar motorina cu 64 de bani pe litru. Aşadar, în doar două luni, benzina s-a scumpit cu 10,7% iar motorina cu 13,7%.

În România se consumă circa 7 miliarde de litri de carburant pe an, mai mult de două treimi fiind motorină. Principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2279 secunde