Cardurile de credit, cu priză la români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cardurile de credit, cu priză la români

Economie 27 Iunie 2006 / 00:00 1690 accesări

Băncile care nu au în portofoliu cel puţin un card de credit vor începe să aibă probleme serioase în relaţia cu clienţii, întrucît gustul românilor pentru acest tip de împrumut a început să cîştige teren. Românii s-au obişnuit să consume pe bani împrumutaţi, fapt pentru care cardul de credit reprezintă una dintre cele mai avantajoase şi mai la îndemînă formule, în special pentru cei care îşi permit să ramburseze integral sumele utilizate în perioada de graţie. Numai în ultimele două săptămîni, pe piaţă au apărut trei carduri de credit noi, două fiind emise de bănci aflate la debutul acestei activităţi (Piraeus Bank şi OTP Bank), iar cel de-al treilea, un nou card co-branded, fiind lansat de BRD împreună cu un comerciant. Cardurile de credit lansate de OTP Bank şi Piraeus Bank pot fi încadrate în categoria cardurilor medii ca şi atractivitate, din punctul de vedere al principalelor caracteristici. Din punctul de vedere al perioadei de graţie, cardul Piraeus Bank este cel mai avantajos dintre cele trei lansate în ultima perioadă, cu maximum 51 de zile, fiind urmat de cardul OTP Bank, cu 45 de zile, şi de cardul co-branded BRD Finance – Daniel Expert, cu 40 de zile. Totuşi, chiar şi cardul emis de Piraeus Bank se plasează la o distanţă destul de mare de cea mai avantajoasă ofertă de pe piaţă - cardul CEC, cu maximum 59 de zile perioadă de graţie.

În cazul în care suma “împrumutată“ nu poate fi rambursată integral în perioada de graţie, dobînda şi rata minimă lunară de rambursat devin două criterii extrem de importante în alegerea cardurilor de credit. Dobînda Piraeus Bank (21%) se plasează printre cele mai atractive din piaţă, în timp ce oferta OTP Bank (24%) se încadrează în categoria dobînzilor medii spre înalte. Cardul co-branded BRD Finance - Daniel Expert beneficiază de aceeaşi structură de dobînzi ca şi celelalte co-branduri emise de BRD (2,69% pe lună) pentru cheltuieli lunare mai mici de 800 de lei, pînă la 1,69% pe lună pentru cheltuieli mai mari de 4.000 de lei. La nivelul sumei minime de rambursat, atît OTP Bank, cît şi Piraeus Bank au optat pentru un procent de 5, care reprezintă un nivel mediu spre ridicat faţă de restul ofertelor existente pe piaţă şi net superior faţă de ultimele două produse emise de CEC şi Romexterra Bank. Toate cele trei carduri lansate în ultimul timp sînt emise sub sigle consecrate – MasterCard, Visa.

Card de credit şi pentru vacanţe

Noutatea acestui an în domeniul bancar este intrarea pe piaţă a cardurilor de credit pentru vacanţă, emise de instituţiile bancare în parteneriat cu diverse agenţii de turism, costurile concediului de vară urmînd să fie plătite, la alegere, fie abia la toamnă, la întoarcerea din concediu, în rate lunare cu o dobîndă destul de piperată, fie în rate lunare, chiar şi pe perioada verii, timp de un an, dar fără nicio dobîndă. Pentru a face rost de o vacanţă pe credit ai nevoie doar de o copie după buletin şi o adeverinţă de venit, nefiind obligatorie cartea de muncă. Pe lîngă posibilitatea finanţării călătoriilor din banii obţinuţi de la bănci, toţi cei dornici de o călătorie au acces şi la alte facilităţi. Plata cu cardul poate însemna rate mai multe şi prin urmare o eşalonare a costurilor legate de voiaj, bonusuri sau asigurări gratuite.



Ştiri recomandate

12