Care sunt motivele pentri care cresc prețurile la carburanți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Care sunt motivele pentri care cresc prețurile la carburanți

Economie 10 Iunie 2023 / 15:41 1179 accesări

Diferența de preț între benzină și mtorină s-a accentuat în ultima lună.

Benzina s-a scumpit în medie, la nivel național cu 23 de bani/litru, iar motorina cu 15 bani/litru. Pentru un plin cu 50 de litri de benzină plătim acum mai mult cu 11,5 lei decât o făceam în luna mai, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină plătim mai mult cu 7,5 lei.

Analiștii pun aceste scumpiri pe seama mai multor factori.

  • În primul rând este vorba evoluția cotațiilor internaționale la benzină și motorină. România este nevoită, în anumite perioade, să importe ambele tipuri de combustibil.
  • În al doilea rând, vara, pe perioada concediilor, crește cererea de benzină, iar cea de motorină se menține constantă spre deosebire de iarnă, când cererea crește deoarece motorina este folosită și la încălzire.
  • De la data de 1 iunie, 8% din fiecare litru de benzină trebuie să fie reprezentată de biocombustibil (etanol). În cazul motorinei, bioetanolul trebuie să reprezinte 6,5% din fiecare litru de combustibil.

Specialiștii se așteaptă ca prețurile la pompă să crescă și în perioada următoare, dar exclud faptul ca sortimentele standard să mai ajungă curănd la prețul de 7lei/litru.

Sursa: Știrile TVRŞtiri recomandate

12