Carina Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României, speră într-un proces corect

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Carina Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României, speră într-un proces corect
Externe 14 August 2018 / 08:08 764 accesări 0 comentarii

Carina Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României, afirmă, într-un interviu, că nu a avut acces la secrete ale statului rus, exprimând speranţa că va avea parte de un proces deschis, relatează portalul Meduza.io, citat de site-ul Deschide.md, potrivit mediafax.

„Nu văd motive pentru care procesul meu să fie unul închis, iar articolul din Codul Penal care mi se incriminează nu poate fi motiv pentru un proces închis. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăția mea va fi vizibilă”, a declarat Carina Țurcan.

„Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui și când am transmis, de aceea, eu consider că ceea ce ancheta numește dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicație nu găsesc”, a adăugat Karina Țurcan.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a cerut pe 8 august unei instanțe din Moscova prelungirea arestului preventiv pentru Carina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova care are şi cetățenie română. Ea este acuzată de spionaj în favoarea Bucureștiului.

Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea Articolului 276 din Codul Penal rus, care se referă la spionaj şi trădare națională. În conformitate cu legislația din Rusia, acuzația de spionaj se aplică numai străinilor, iar Carina Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Ministerul român al Afacerilor Externe a confirmat că Țurcan deține și cetățenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a Consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioadă divizia geografică Moldova-Ucraina-România.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenții FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Taguri articol


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1691 secunde