Carnaval venețian în deschiderea Festivalului Muzicii și Dansului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea continuă la Teatrul „Oleg Danovski”

Carnaval venețian în deschiderea Festivalului Muzicii și Dansului

Cultură 25 Octombrie 2015 / 23:40 2033 accesări

Pentru al 41-lea an consecutiv, este sărbătoare mare în templul muzelor Eutherpe și Terpsichore din Tomisul secolului XXI. În aceste zile, până pe 29 noiembrie, toată lumea este invitată să cânte și să danseze la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Cortina s-a ridicat duminică, iar cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului a început cu „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, o operetă cu ritm și culoare. Cu maestrul Gheorghe Stanciu la pupitrul dirijoral, artiștii tomitani - soliști lirici, balerini, cor și orchestră - au arătat că la Constanța se poate trăi... „O noapte la Veneția” de neuitat. Muzica antrenantă și mișcarea continuă de pe scenă, în pași de dans, au imprimat vervă și ritm întregului spectacol. La toate acestea s-au adăugat, spre deliciul publicului, replicile savuroase și farsele pe care le fac personajele principale, sub protecția măștilor de carnaval, care le-au oferit... imunitate, pentru că, vorba cântecului: „La bal mascat, e minunat / Săruți când vrei, pe cine vrei / Și ești iertat, de ești mascat”.

MUZICĂ, DANS, MĂȘTI ȘI FARSE DE... BAL MASCAT O sală plină a urmărit, cu zâmbetul pe buze, povestea de dragoste dintre bucătarul specializat în macaroane și pește cu ceapă Papaccoda - redat de baritonul bucureștean Stefan Popov, singurul artist invitat din distribuția spectacolului - și frumoasa și isteața sa iubită, Ciboletta, întruchipată cu multă vervă de soprana Smaranda Drăghici. Publicul a petrecut o noapte de neuitat și alături de vânzătoarea de peşte Annina (întruchipată de soprana Laura Eftimie) şi de iubitul ei, bărbierul Caramello, redat cu mult umor de tenorul Răzvan Săraru. S-au amuzat copios cei din sală văzându-i pe ducele de Urbino (Doru Iftene) pus pe cuceriri galante şi pe cei trei senatori (Constantin Acsinte, Adrian Bădilă şi Laurenţiu Severin) aflaţi într-o goană nebună după funcţii. Spectatorii au fost martori și la iubirea interzisă dintre Barbara (Lucia Mihalache) şiEnrico (Bogdan Ocheşel), nepotul soțului ei încornorat.

Dinamic și atractiv, cu muzică, dans, măști și farse de... bal mascat, spectacolul, în regia lui Mario Nikolov, cu o coregrafie semnată de Mihai Mîndruțiu și cu o scenografie creată de Adriana Urmuzescu, a fost un omagiu adus muzelor Eutherpe și Terpsichore. „Nici nu știu când a trecut timpul. Mi-aș fi dorit să nu se termine”, a spus o tânără, la finalul spectacolului.

Sărbătoarea continuă însă la Teatrul „Oleg Danovski”, joi, de la ora 18.30, cu o reîntâlnire cu tenorul Vasile Moldoveanu, care revine în orașul natal după șase decenii de absență, și cu „Fermecătoarea operetă”. „Dragi prieteni ai teatrului nostru, dragi prieteni ai muzicii și dansului, dragi prieteni ai festivalului nostru, care a ajuns la cea de-a 41-a ediție. (...) Vă așteptăm în toate celelalte 14 seri, deoarece noi, toți cei din teatrul acesta din Constanța, cei din spatele cortinei, din culise, cei din fosă, cei din ateliere, cei de la birouri, ne-am gândit cum să vă facem zilele mai frumoase. Sper că cele cinci săptămâni de festival vă vor face seara mai frumoasă”, a spus duminică, în deschiderea evenimentului, directorul Teatrului „Oleg Danovski”, soprana Daniela Vlădescu.

Citește și:

Ediția 41 a miracolului cultural, debut într-„O noapte la Veneția”

Începe regalul muzicii și al dansului, la Teatrul „Oleg Danovski”

Recitalul sopranei Daniela Vlădescu, reprogramat

„Romeo și Julieta” de la Constanța pleacă la Brașov

De 41 de ani, Constanța este pe harta internațională a operei şi baletului

Tenorul Vasile Moldoveanu, din nou acasă



12