Cartea de bucate a lui Salvador Dali, „Les Diners de Gala“, reeditată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Afrodiziacul, oul de-un mileniu, pateul cu broscuţe

Cartea de bucate a lui Salvador Dali, „Les Diners de Gala“, reeditată

Culinar 06 Octombrie 2016 / 21:40 1775 accesări

Lucrările de artă zugrăvesc munți falnici de raci, scene cu accente tulburătoare de canibalism, o întâlnire neobișnuită a unei lebede cu o periuță de dinți într-o carcasă de patiserie, dar și autoportrete ale pictorului, în timp ce se amestecă printre bucătări halucinanţi, în decoruri decadente.

Cartea de bucate suprarealiste "Les Diners de Gala" a fost publicată doar o singură dată, în 1973. "Les Diners de Gala" a fost un vis împlinit pentru artistul suprarealist Salvador Dali, care a spus, pe când avea 6 ani, că ar vrea să devină bucătar. Bizara carte de bucate reuneşte 136 rețete în 12 capitole (capitolul 10 este dedicat afrodiziacelor), ilustraţiile sale excepțional de stranii și colaje create special pentru ediţia tipărită.

Dali prezintă şi delicatesele, cum ar fi "Ouă de 1,000 de ani", "Cotlet de viţel umplut cu melci", "Pateuri de broscuţe", și "Caramele cu muguri de pin".

Pictorul este faimos pentru petrecerile opulente pe care le organiza alături de soţia sa Gala. Seratele aveau un aer ostentativ şi teatral. Oaspeții, mulţi dintre ei celebrităţi ale vremii, trebuiau să poarte costume excentrice și să fie acompaniaţi de animale sălbatice, care de multe ori cutreierau în voie în jurul mesei.

În ciuda ingredientelor neobișnuite și a metodelor de preparare, multe dintre rețetele din "Les Diners de Gala" îşi aveau originea în meniul unora dintre restaurantele de top din Paris, printre care Lasserre, La Tour d'Argent, Maxim, și Le Train Bleu.

Ca nu cumva cititorul suspicios să creadă că are în mâini o carte de bucate cu reţete dietetice, autorul oferă o notă de precauție de la început:

"Ne-am dori să precizăm, în mod clar că, Les Diners de Gala, de la prima până la ultima reţetă, cu preceptele și ilustrații sale, este, în mod unic, o carte consacrată plăcerilor gustului. Nu te uita după formule dietetice aici. Vrem să ignorăm acele diagrame și tabele în care chimia ia locul gastronomiei. În cazul în care sunteți adeptul acelor dieteticieni care numără calorii, care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide această carte de-ndată; este prea plină de viață, prea agresivă, și mult prea impertinentă pentru tine."12