Cât cresc tarifele la asigurări auto după un accident?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cât cresc tarifele la asigurări auto după un accident?

30 Iulie 2021 / 06:01 183 accesări

Conform datelor prezentate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie (RCA) în anul 2021 au crescut, comparativ cu anul 2020. Tarifele asigurărilor auto sunt mai mari în general pentru șoferi, persoane fizice, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 31-40 de ani și 41-50 de ani.

Tarifele de referință RCA, în 2021, sunt:

  • Un șofer cu vârsta între 31-40 de ani, ar trebui să plătească pentru polița RCA suma de 713 lei la o mașină cu motorul sub 1.200 cmc.
  • Un șofer cu vârsta între 41-50 de ani, va plăti pentru polița RCA suma de 693 lei la o mașină cu motorul sub 1.200 cmc.

Pentru cei care au provocat accidente cu daune, tarifele au crescut și mai mult, chiar și cu 50% în medie, pe an.

Cum poți plăti mai puțini bani la asigurarea auto?

Soluția pentru șoferi, pentru a plăti mai puțin, este de a căuta cel mai ieftin asigurator din România, care oferă cele mai bune tarife. Un exemplu ar fi EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. În acest sens, șoferii pot apela și la ajutorul unui broker asigurare sau al unui consultant vânzări asigurări.

O creștere a tarifului RCA după accident durează de obicei un an, sau poate varia în funcție de companie și de alți factori (cum ar fi gravitatea faptei, încălcările asociate accidentului).

După accident, probabil singura dorință este să-ți repari cât mai repede mașina și să uiți de stres și probleme. Totuși, asta nu este chiar ușor, având în vedere faptul că accidentul auto rămâne în evidența autovehiculului ani de zile și îți afectează tarifele de asigurare destul de mult, o perioadă îndelungată de timp.

Chiar dacă nu ai fost vinovat, accidentul va intra în evidența autovehiculului timp de câțiva ani. De regulă, încălcările mai grave rămân în evidență mai mult timp, decât cele minore.

Pentru a găsi un RCA ieftin care să-ți permită să circuli pe drumurile publice, chiar și în perioada de după accident, ar trebui că consulți mai multe oferte și abia apoi să decizi la cine plătești și semnezi. Indicat ar fi să consulți un calculator RCA, pentru a afla care sunt cele mai convenabile oferte.

Unii șoferi provoacă daune fără să-și dea seama

Există diverși factori care pot distrage atenția unui șofer, astfel încât acesta să lovească o altă mașină în parcare. Nu este ceva neobișnuit ca șoferul să fugă și apoi, dacă este descoperit, să spună că nu a observat. Dacă este vorba despre o daună minoră, probabil el va prefera să plece și să treacă neobservat.

În astfel de cazuri, apar diferite probleme, uneori chiar și deteriorarea propriei mașini este o mare bătaie de cap, pentru că trebuie remediată și plătită de șofer. Prin urmare, el va avea de reparat mașina sa și eventual, dacă este descoperit, va suporta și alte consecințe destul de neplăcute.

Pentru a preveni astfel de lucruri, șoferii trebuie să fie întotdeauna atenți. Ei trebuie să sesizeze anumite zgomote, mișcări neobișnuite ale mașinii, care ar putea semnala o eventuală coliziune din spate, o lovitură sau altceva similar.

Daunele minore includ de exemplu zgârieturi în parcare, sau lovirea altei mașini. Astfel de daune se observă imediat pe caroseria mașinii și îi diminuează din farmec, sau chiar îi reduce considerabil valoarea. Dacă este vorba despre o mașină scumpă, de lux, probabil că proprietarul va plăti bani mulți pentru a repara zgârieturile sau loviturile, fie ele și minore.

Coliziunile din spate sunt frecvente pe drumurile din România. Este suficient un scurt moment de neatenție din partea șoferului, pentru a se produce un astfel de accident. Dacă coliziunea este cu daune minore, nu este neapărat nevoie ca șoferii să cheme poliția. Dacă coliziunea este gravă, cu vătămare corporală și daune materiale importante, atunci poliția ar trebui alertată.

Coliziunile pot fi și din față. Principalele motive în astfel de accidente sunt erori de virare, erori de pornire, pierderea controlului asupra vehiculului, manevre de depășire și altele. Cert este că o astfel de coliziune poate lăsa urme devastatoare pe mașină, iar costurile de reparații pot fi mari.

Chiar dacă depășirea se face ziua, ea poate fi una dintre cele mai periculoase situații de trafic. Mulți șoferi se grăbesc și fac greșeli atunci când depășesc și în plus, ei nu respectă regulile de circulație, care interzic depășirea.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.5241 secunde