Cât de prost stăm la capitolul personal calificat. Pierderi de 7 miliarde de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu PwC: Cât de prost stăm la capitolul personal calificat. Pierderi de 7 miliarde de euro
Social, Economie 09 Iulie 2019 / 12:13 1592 accesări 1 comentariu
Ionuț Simion, PwC România: „Migrația masivă către Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele cauze ale situației de pe piața muncii”

Ionuț Simion, PwC România: „Migrația masivă către Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele cauze ale situației de pe piața muncii”

52% din antreprenorii români spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey. Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări.

”Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale și, implicit, al economiei țării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Migrația masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România.

36% din antreprenorii români arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din cifra de afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialiști sau pentru a dezvolta abilitățile digitale ale angajaților sunt formarea internă și externă, recrutarea de specialiști în domeniu, respectiv de absolvenți, și calificarea forței de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.

"Calitatea forței de muncă este esențială pentru succesul oricărei companii astfel că, în contextul transformării digitale a economiei, va crește presiunea asupra angajatorilor de a găsi oameni cu abilitățile potrivite sau cu potențialul de a învăța. De aceea va fi nevoie tot mai mare de investiții în educație și formare profesională atât din partea companiilor, cât și a guvernului”, spune Ionuț Simion.

Principalele concluzii privind deficitul de specialiști în România

- 68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de suport. Cu aceste procente, România se plasează pe primul loc printre țările din Europa Centrală și de Est, având cel mai maredeficit de specialiști pentru aceste două categorii de ocupații.

- 50% au probleme să angajeze personal de vânzări, 46%ingineri, 40% traineri și 22% management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupații, România se află pe locul al doilea în regiune din punctul de vedere al lipsei de personal, așa cum este perceput de antreprenori.

- 22% menționează ca dificilă angajarea specialiștilor în domeniul financiar- contabil, procent care situează România pe locul al treilea în Europa Centrală și de Est, iar 18% experții digitali unde țara noastră coboară pe locul al șaptelea în regiune.

La nivelul Europei Centrale și de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competențe ajunge la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.

Despre sondaj

Sondajul PwC a fost realizat în perioada februarie-aprilie 2019, pe un eșantion de 2.993 de persoane cu funcții de decizie din companii cu o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane euro din 53 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Din total, 600 de intervievați provin din Europa Centrală și de Est.

Loading...

1 comentariu

Pavel 09:26:27 / 10 Iulie 2019
Nimeni nu pleaca de bine

Cand ai angajati cu experienta,buni si chiar cu potential de a se dezvolta in continuare dar ii tratezi cu sictir,pe unii ii concediezi doar pentru ca nu sunt pupincuristi,degeaba te plangi. Multi ar vrea ca pe langa munca depusa,angajatii sa fie buni la toate,inclusiv la batut din palme cu de-a sila.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2083 secunde