Cât mai avem până la Al Treilea Război Mondial?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Coreea de Nord a mai lansat o rachetă intercontinentală

Cât mai avem până la Al Treilea Război Mondial?

Externe 29 Noiembrie 2017 / 15:42 1621 accesări
Noua rachetă balistică intercontinentală ar putea lovi bazele americane din Hawaii

Noua rachetă balistică intercontinentală ar putea lovi bazele americane din Hawaii

În ciuda presiunilor exercitate de comunitatea internațională, Coreea de Nord a efectuat marți un nou test, lansând o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acţiune, care a zburat aproximativ 1.000 de kilometri şi a aterizat în Marea Japoniei, potrivit datelor obţinute de armatele Statelor Unite şi Coreei de Sud. "Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est din apropiere de Pyongsong, provincia Pyongan de Sud. Racheta a zburat pe o distanţă de aproximativ 960 de kilometri, capacitatea fiind de aproximativ 4500 de kilometri", a transmis Statul Major al armatei sud-coreene. Zona Pyongsong se află la nord de Phenian, iar racheta a fost lansată în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Se pare că racheta a fost lansată dintr-un unghi înclinat, însă, dacă ar fi fost lansată din poziţia standard, ar fi putut parcurge peste 10.000 de kilometri, având în vedere altitudinea maximă. Această situaţie ar pune în raza de acţiune zona Hawaii, unde se află forţele americane din Oceanul Pacific.

Știrea a fost confirmată de presa nord-coreeană, care susține că racheta poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din SUA. "Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a anunţat că ţara a îndeplinit o extraordinară cauză istorică, prin completarea forţei nucleare de stat. Noua rachetă este capabilă să lovească întreg continentul american. Racheta Hwasong-15 este capabilă să transporte un focos nuclear foarte mare", a anunțat agenţia naţională de ştiri KCNA. Conform acesteia, racheta balistică ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri, de peste zece ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi a parcurs o distanţă de 950 de kilometri, în 53 de minute. În acelaşi mesaj, regimul nord-coreean s-a descris drept o putere nucleară responsabilă şi a precizat că armele strategice au fost dezvoltate pentru a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială în faţa politicii şantajului nuclear şi a ameninţării nucleare din partea imperialiştilor americani.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Robert Manning, a precizat: "Evaluarea iniţială indică faptul că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Racheta a zburat aproximativ 1.000 de kilometri, înainte de a ateriza în zona economica exclusivă a Japoniei. Lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru o evaluare mai detaliată a lansării. Comandamentul american de apărare aerospaţială (NORAD) a stabilit că lansarea rachetei din Coreea de Nord nu a reprezentat o ameninţare pentru America de Nord, pentru teritoriile noastre sau pentru aliaţii noştri. Angajamentul nostru faţă de apărarea aliaţilor, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia, de aceste ameninţări rămâne ferm. Suntem pregătiţi să ne apărăm de orice atac sau provocare".

Regimul de la Phenian nu mai efectuase niciun test balistic de 75 de zile, de pe 15 septembrie, când a lansat o rachetă balistică pe deasupra Japoniei, proiectilul căzând în Oceanul Pacific, după 3.700 de kilometri parcurşi. Totodată, pe 3 septembrie, Coreea de Nord a efectuat al şaselea test nuclear.

Trump amenință cu represalii

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat marţi că SUA vor rezolva situaţia creată de testele cu rachete efectuate de către Coreea de Nord, iar abordarea de bază nu se va schimba în ciuda recentei lansări a unei rachete balistice intercontinentale. "O rachetă a fost lansată cu puţin timp în urmă din Coreea de Nord. Vreau să vă spun doar că ne vom ocupa. Este o situaţie pe care o vom rezolva. Am avut o lungă discuţie despre asta", a declarat Trump, în timpul unei întâlniri la Casa Albă cu liderii republicani din Congres. Secretarul american al Apărării, James Mattis, a precizat că racheta balistică intercontinentală a fost lansată pe o traiectorie mai înaltă decât oricare alt test efectuat până acum de Coreea de Nord. "Este un efort de cercetare şi dezvoltare din partea lor, de a continua construirea rachetelor balistice care ar putea ameninţa orice loc din lume, în principiu. Concluzia este că vorbim despre un efort continuu de a construi o ameninţare, o ameninţare cu rachete balistice care pune în pericol pacea mondială, pacea regională şi cu siguranţă Statele Unite", a spus Mattis. Secretarul american al Apărării a catalogat răspunsul Coreei de Sud de a simula un atac balistic drept un exerciţiu cu scopul de a face Coreea de Nord să înţeleagă că ar putea fi o ţintă pentru Seul.

De asemenea, Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au condamnat acțiunea nord-coreenilor, întrucât subminează securitatea regională şi internaţională. NATO a transmis că Phenianul trebuie să se angajeze într-un dialog credibil cu comunitatea internaţională, pentru detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană. "Condamn cu fermitate noul test cu rachete balistice din partea Coreei de Nord. Acesta reprezintă o altă încălcare a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, subminând securitatea regională şi internaţională. În noiembrie, am vizitat partenerii NATO din regiune, Japonia şi Coreea de Sud, şi le-am cerut împreună Coreei de Nord să se abţină de la provocări suplimentare şi să renunţe la programele sale nucleare şi cu rachete balistice. Astăzi repet acest apel. Coreea de Nord trebuie să se angajeze într-un dialog credibil şi semnificativ alături de comunitatea internaţională", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Uniunea Europeană consideră că lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă o încălcare inacceptabilă a obligaţiilor sale internaţionale. "Această lansare reprezintă o altă provocare gravă şi o ameninţare serioasă la adresa securităţii internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.



12