Cât mister poate fi într-un accident cu zeci de polițiști-martor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
MAI, răspunsuri târzii și trunchiate în cazul Oprea

Cât mister poate fi într-un accident cu zeci de polițiști-martor?

Politică 27 Octombrie 2015 / 14:21 1029 accesări

Va fi o anchetă extrem de lungă. Acesta pare a fi mersul în ce privește verificarea condițiilor în care a fost pusă la cale coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea, în care și-a pierdut viața, în urmă cu o săptămână, agentul de poliție Bogdan Gigină. În ciuda numărului mare de polițiști și procurori care au fost la locul tragediei - fie că au făcut parte din coloană, fie că au cercetat cazul -, la șapte zile după accident încă nu au apărut în spațiul public răspunsuri la întrebări simple. Cel mai elocvent exemplu este dat de Ministerul de Interne, teoretic o instituție publică transparentă, care a răspuns abia marți și doar parțial la întrebările remise de procurori săptămâna trecută, imediat după accidentul care a dus la moartea polițistului. Din raportul remis procurorilor lipsesc documente și date privind traseul coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea, actele normative în baza cărora "generalul" a beneficiat de această coloană, ora la care a fost organizată coloana sau numele tuturor oficialilor care au fost escortați. Pentru a obține aceste răspunsuri, procurorii vor fi nevoiți să îi ia la întrebări pe angajații MAI care sunt așteptați azi pentru audieri la Parchetul General, din moment ce instituția publică se codește să dea curs solicitărilor Justiției.

Întreaga atenție publică este centrată pe demisia cerută tot mai vehement lui Oprea, deși, gândind la rece, polițistul și-a pierdut viața pentru că a căzut într-o groapă nesemnalizată corespunzător. Până când anchetatorii nu vor dovedi implicarea directă sau indirectă a lui Oprea în deciziile luate privind viteza de deplasare a coloanei și alegerea rutei, singura chestiune care îi poate fi imputată oficial ministrului de Interne pare să rămână comunicarea dezastruoasă cu opinia publică în acest caz. Acesta este și singurul argument în baza căruia președintele Klaus Iohannis a cerut, luni, demisia vicepremierului. În ce privește demisia, lui Oprea nu i-au trebuit șase zile pentru a da un răspuns, ci doar o oră. Iar răspunsul a fost: nu sunt vinovat, îmi continui activitatea în Guvern. Premierul Victor Ponta a reiterat, la rândul lui, ipoteza privind faptul că întregul atac la adresa lui Oprea este o pură răzbunare politică, pentru că vicepremierul a refuzat să trădeze coaliția. "Îmi aduc aminte că în fiecare dimineaţă îl chema Iohannis să-i spună să rupă coaliţia și să-l pună premier, Gorghiu se ducea la Ministerul de Interne la cafea, după aia Predoiu înălţa nişte ode". În ce-l privește pe vicepremier, el a refuzat și ieri să declare public unde s-a deplasat cu coloana oficială, mulțumindu-se să afirme că toate informațiile necesare vor fi date Parchetului.

Dacă, în planul anchetei, cercetările se poticnesc în tot soiul de virgule adminsitrative, în plan politic, partidele lucrează ca unse. De ce sunt politicienii atât de activi? Simplu: pentru că nu e la mijloc vreun proiect care să vizeze un trai mai bun pentru amărăștenii din țara asta, ci miza este însăși puterea. Liberalii au anunțat deja, marți, în plenul Senatului, depunerea moțiunii simple cu denumirea "Gabriel Oprea, demis pentru aroganță, sfidare și dispreț în exercitarea funcției publice", semnată de 49 de senatori. Partidul lui Oprea, UNPR, a anunțat că trimite, marți, o delegație la Palatul Victoria, pentru o discuție despre "soarta Guvernului", în timp ce Oprea l-a asigurat și pe Iohannis de susținerea uneperiștilor pentru proiectele Președinției. De la distanță, pare o negociere extinsă pentru reducerea presiunii privind demisia lui Oprea.

Citește și:

Iohannis l-a sfătuit pe Oprea să demisioneze. A fost refuzat

Tupeu incredibil: Oprea a tăcut "din respect pentru familia polițistului"!



12