Cât ne costă modernizarea RATC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autobuze noi și sistem de e-ticketing

Cât ne costă modernizarea RATC

Administrație 27 Octombrie 2016 / 06:30 5133 accesări

Primăria Constanța ar putea achiziționa asemenea autobuze din banii împrumutați de la BERD

Primăria Constanța ar putea achiziționa asemenea autobuze din banii împrumutați de la BERD

Pe anumite rute, RATC ar putea introduce chiar și autobuze ecologice, cum este acesta

Pe anumite rute, RATC ar putea introduce chiar și autobuze ecologice, cum este acesta

Redresarea RATC Constanța cu cheltuială și împrumuturi se ține. Primăria Constanța ar putea obține un credit de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, bani ce vor fi folosiți pentru schimbarea parcului auto al RATC, dar și pentru schimbarea sistemului de eliberare a biletelor. Cu alte cuvinte, este posibil să nu mai dureze mult până când ne vom putea cumpăra bilete de transport prin internet și vom circula cu autobuze moderne și performante. Iar acesta este abia primul pas către redresarea Regiei.

Reorganizarea RATC ar putea veni mai devreme decât ne așteptam. Desigur, acest lucru nu se va întâmpla imediat, însă e bine de știut că se fac primii pași pentru acest lucru. În următoarea ședință a Consiliului Local Constanța, care va avea loc luni, 31 octombrie, aleșii trebuie să dezbată un proiect de hotărâre legat de obținerea unui credit de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Dacă acest act va fi aprobat, Primăria va folosi banii împrumutați pentru a înnoi parcul auto al RATC și pentru a moderniza sistemul de eliberare a biletelor. Concret, vor fi achiziționate autobuze noi cu motoare Euro 6 și va fi pus la punct un sistem de e-ticketing. Cu alte cuvinte, în timp, biletele din hârtie vor fi înlocuite cu bilete electronice, care ar putea fi cumpărate chiar și prin internet. „Vrem ca RATC Constanța să fie adaptată la tot ce înseamnă aplicație pe terminalele mobile, să permită achiziționarea biletelor în sistem electronic. În acest fel, va fi cenzurat accesul celor care nu dețin legitimații de călătorie pentru transportul în comun”, a declarat primarul Decebal Făgădău în momentul în care a anunțat intenția autorităților locale de a contracta acest credit.

O NOUĂ COMPANIE DE TRANSPORT?

Amintim că, în ședința de Consiliu Local Constanța din 30 septembrie, aleșii l-au mandatat pe Făgădău să semneze actele pentru obținerea acestui împrumut. La momentul respectiv, primarul a anunțat intenția de a reconfigura RATC într-o nouă companie de transport public. Pe lângă schimbarea parcului auto și a sistemului de eliberare a biletelor, administrația mai are în vedere și reorganizarea traseelor și graficelor de transport. „Ne propunem să achiziționăm mijloace de transport moderne și ecologice, care să fie dotate cu echipamente de siguranță pentru călători. De asemenea, vom integra mijloacele de transport în comun pe noi rute, care să includă zonele noi din Constanța, cum ar fi Tomis Plus, Baba Novac sau Compozitorilor. În funcție de traseu și de grafic, pe anumite rute vor fi puse în circulație autobuze, minibuze, microbuze și, eventual, mașini”, a declarat primarul Decebal Făgădău. În cazul în care va fi aprobată contractarea creditului de 25 de milioane de euro, suma va fi rambursată în maximum 12 ani.

Citește și:

RATC nu moare, se transformă? Planurile Primăriei pentru transportul în comun



12