Cât sifonează nepotismul parlamentar din bugetul statului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aleși care și-au angajat rudele pe banii noștri

Cât sifonează nepotismul parlamentar din bugetul statului?

Politică 14 Octombrie 2015 / 16:12 825 accesări

32 de actuali și foști parlamentari sunt acuzați de Agenția Națională de Integritate (ANI) că au fost în conflict de interese în timpul mandatelor lor. În ultimii ani, Agenția a fost de multe ori acuzată de abuz, pentru faptul că înfiera aleșii locali pentru un aberant conflict de interese public-public, în sensul că primarii erau acuzați pentru că reprezentau comunitățile care i-au ales în forurile superioare ale operatorilor de utilități publice, ca și cum edilii și-ar fi promovat propriile interese. În situația de acum, privindu-i pe parlamentari, nu este cazul să pomenim termenul „abuz“ în ce privește acțiunile ANI. De data asta este vorba despre abateri crase nu numai de la lege, ci și de la normele bunului simț, ale unor demnitari care au dat bani publici propriilor rude. Cum au făcut asta? Le-au angajat la birourile parlamentare din teritoriu și le-au plătit salarii din banii pe care statul îi dă pentru astfel de "reprezentanțe legislative". Într-o țară normală, în care angajările se fac pe bază de concursuri serioase, probabil că nu ar fi fost suspiciuni legate de calitățile profesionale ale afinilor angajați de aleși, însă într-un stat cum este România, în care nepotismul este instituționalizat, este greu de crezut că soția lui x, nora lui y sau fiica lui z chiar erau cea mai bună opțiune pentru cabinetul parlamentar, în detrimentul unor absolvenți ai facultăților de profil. Banii plătiți neamurilor parlamentarilor în mandatul 2008 - 2012 variază de la câteva sute de lei până la aproape 100 de mii de lei, suma totală a banilor dați familiei de cei 34 de aleși fiind de 1.062.798 de lei. Campion absolut este deputatul Doru Braşoan Leşe, cu un contract oferit fiului pentru 92.443 de lei. El este urmat îndeaproape de senatorul Cătălin Croitoru, care și-a angajat două rude: fiul - 55.038 de lei și nora - 37.399 de lei. Locurile următoare sunt ocupate de Gheorghe Firczak, care și-a angajat fiul cu 62.580 de lei, și Gabor Petru Călian, a cărui soție a încasat 61.512 lei. La celălalt capăt al topului sunt și doi aleși de Constanța, care par niște amatori pe lângă cei din vârful clasamentului. Mădălin Voicu și-a angajat nora cu 3.300 de lei, iar Amet Aledin a plătit soției 1.143 de lei.

Iată lista completă a aleșilor găsiți de ANI în incompatibilitate

Au fost găsiţi în conflict de interese deputaţii Mihăiţă Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (Minorități), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minorități), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Răţoi (PSD), Ion Stan (PSD) şi Mădălin Ştefan Voicu (PSD), precum şi senatorul Cătălin Croitoru (PSD).

În conflict de interese au fost, în timpul mandatelor de parlamentar, şi foştii deputaţi Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ştefan Vasile Beres, William Gabriel Brânză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călianu, Vasile Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Braşoan Leşe, Corneliu Olar, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu.

Dintre aceștia, în cazul foștilor deputați Viorel Cărare, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu şi al senatorului Cătălin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

În cazul celorlalţi 28 de foşti sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescripție de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI.

Inspectorii de integritate au constatat că fostul deputat Aledin Amet a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obţinut venituri salariale de 1.143 de lei.

Gheorghe Ana a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de șef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 9.691 de lei.

Fostul deputat Ştefan Vasile Beres a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care și-a angajat sora în funcția de consilier și pe fiul său în funcția de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salarialede 37.646 de lei, iar fiul său a avut venituri salariale de 26.203 lei.

Willian Gabriel Brînză a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale de 23.393 de lei.

Viorel Vasile Buda a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale de 19.517 lei.

Sorin Gheorghe Buta a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale de 29.139 de lei.

Mihăiţă Calimente a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 33.258 de lei.

Petru Călian a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obţinut venituri salariale de 61.512 lei.

Viorel Cărare a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile și un contract individual de muncă prin care și-a angajat cumnatul și soția la biroul său parlamentar. Soția acestuia a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale de 31.933 de lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale de 12.768 de lei. De asemenea, în cazul fostului deputat, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, întrucât și-a angajat soția la biroul său parlamentar, iar aceasta a obținut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale de 9.508 lei.

Liviu Bogdan Ciucă a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat sora în funcția de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora acestuia sa a obţinut venituri salariale de 40.956 de lei.

Radu Eugeniu Coclici a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat mama în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, mama sa a obţinut venituri salariale de 32.576 de lei.

Senatorul Cătălin Croitoru, în perioada exercitării mandatului de deputat, a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier juridic și nora în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 55.038 de lei, iar nora a avut venituri salariale de 37.399 de lei. În cazul lui Croitoru, ANI a sesizat PICCJ să facă verificări privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării rudelor sale.

Relu Fenechiu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar, acesta obţinând, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 4.051 de lei.

Gheorghe Firczak a încheiat un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale de 62.580 de lei.

Gheorghe Gabor a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care și-a angajat fiul și soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale de 19.265 de lei, iar soția sa a avut venituri salariale de 21.911 lei.

Mircia Giurgiu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer la biroul său parlamentar, iar acesta a obţinut, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 13.975 de lei.

Pavel Horj a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soția sa a obţinut venituri salariale de 26.515 lei.

Iulian Iancu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de subinginer în cadrul biroului său parlamentar, iar acesta a obţinut, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 23.460 de lei.

Miron Ignat a încheiat un contract civil prin care și-a angajat cumnata în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei.

George Ionescu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiul în funcția de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 35.991 de lei.

Kelemen Atilla Bela Laszlo a încheiat un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de referent la biroul său parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri salariale de 27.248 de lei.

Doru Braşoan Leşe a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fratele în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 92.443 de lei.

Ion Mocioalcă a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut venituri salariale de 892 de lei.

Iuliu Nosa a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil și un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier la biroul parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizația pentru creșterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din 20 martie 2012.

Laurenţiu Nistor a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale de 34.171 de lei, iar ginerele acestuia a avut venituri salariale de 45.771 de lei.

Vasile Daniel Oajdea a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat soția în funcția de consilier la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut venituri salariale de 32.970 de lei.

Corneliu Olar a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de referent la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut venituri salariale de 29.139 de lei.

Neculai Răţoi a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat nepotul în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei.

Ion Stan a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la biroul său parlamentar, iar aceata a obţinut astfel venituri salariale de 6.594 de lei.

Mădălin Ştefan Voicu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat nora în funcția de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obţinut venituri salariale de 3.302 lei.

Sorin Ştefan Zamfiresc a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, trei contracte civile prin care și-a angajat fiul în funcțiile de șofer, referent și, respectiv, consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 28.893 de lei. În cazul lui Zamfirescu, ANI a sesizat Parchetul instanţei supreme, pentru posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, ca urmare a încheierii contractului civil prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier.

Dan Radu Zătreanu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, iar aceasta a obţinut astfel venituri salariale de 3.249 de lei. Şi în cazul lui Zătreanu, ANI a sesizat PICCJ, care va face verificări privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

ANI a precizat că actualii şi foştii parlamentari au fost informaţi despre declanșarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, iar dintre aceştia, Radu Eugen Coclici, Neculai Răţoi şi Willian Brînză nu au depus la dosar un punct de vedere.

Potrivit ANI, cei 32 actuali şi foşti parlamentari au încălcat următoarele prevederi legale: art. 70 și 71 din Legea 161/2003, potrivit cărora "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public"; art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II, inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

ANI a menţionat că, în perioada 2011-2015, a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și administrativă.

În ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării Parchetului Înaltei Curţi de Casație și Justiție și trimiterea acestora în judecată, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicerea unor drepturi în 17 cazuri, dintre care nouă sunt sentințe irevocabile.

Referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanța a confirmat, prin decizii definitive și irevocabile, constatările Agenției Naționale de Integritate.



12