Catalonia începe să fiarbă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegeri pe post de referendum

Catalonia începe să fiarbă!

Externe 26 Noiembrie 2017 / 15:16 651 accesări
Carles Puigdemont își continuă din exil lupta pentru independeța Cataloniei

Carles Puigdemont își continuă din exil lupta pentru independeța Cataloniei

Alegeri regionale programate în Catalonia pe 21 decembrie sunt privite de separatiștii catalani ca un referendum în privința independeței regiunii. Fostul premier al executivului regional, Carles Puigdemont și-a lansat sâmbătă, în Belgia, campania pentru alegeri, destinate să ratifice dorința de independență a regiunii, criticând totodată executivul spaniol și pe foștii săi parteneri din guvernul destituit. "În cursul referendumului asupra autodeterminării din 1 octombrie, noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea și voința de a deveni un stat independent. Și în 21, trebuie să-l ratificăm", a declarat Puigdemont, singur pe o mică scenă improvizată în sala de conferințe a unui hotel de la periferia orașului Bruges. Aclamat de o audiență compusă din câteva zeci de persoane, fostul președinte al Cataloniei, destituit și aflat în exil, și-a prezentat lista pentru alegerile regionale, având ca fundal un drapel catalan și unul al UE, dar fără faimoasa "estelada", drapelul separatist.

În 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat în favoarea independenței Cataloniei, declarație unilaterală urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către guvernul central, provocând una dintre cele mai grave crize politice în Spania de când această țară a redevenit democratică în 1978. Puigdemont s-a autoexilat împreună cu patru dintre foștii săi miniștri în capitala UE, unde este în stare de libertate condiționată. Justiția belgiană examinează în prezent mandatul de arestare emis împotriva lui de Spania.

În timp ce mai mult de jumătate din executivul catalan se află în detenție provizorie pentru rebeliune și instigare, partidele secesioniste au acceptat să participe la alegerile regionale convocate pentru 21 decembrie de către Madrid. "Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastră, care vor scrie cronica secolului", a susținut Puigdemont în primul său miting politic. De la Bruges, acesta a prezentat o listă a grupării "Împreună pentru Catalonia", compusă din membri ai formațiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat și din personalități separatiste, fără a ocoli critica împotriva guvernului lui Mariano Rajoy, calificat drept autoritar. Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a criticat vehement acest prim discurs politic al lui Carles Puigdemont în Belgia, numindu-l moment suprarealist, potrivit purtătorului său de cuvânt Esteban Gonzalez Pons. "Nu este nimic mai anormal, nimic mai suprarealist, nimic mai bizar. Puigdemont a devenit un personaj grotesc. Puigdemont nu trăiește la Bruxelles, el se ascunde acolo", l-a atacat Pons.

Liderul catalan a criticat de asemenea lipsa de unitate între partidele separatiste, care se prezintă dispersate la alegeri. "Este momentul Cataloniei, nu al partidelor politice. Este momentul transversalității și al unității", a explicat Puigdemont, estimând că partidul său, PDECAT, este forța politică ce a înțeles cel mai bine situația. Aceste critici voalate îi vizează în special pe foștii săi aliați, separatiștii de stânga din ERC, al căror șef vicepreședintele destituit Oriol Junqueras se află în închisoare la Madrid.Sondajele plasează ERC în frunte la apropiatele alegeri regionale, iar "Împreună pentru Catalonia" se află în poziția a treia. În cursul ultimelor alegeri regionale, în septembrie 2015, partidele separatiste obținuseră majoritatea locurilor (72 din 135) în Parlamentul regional, dar la vot fuseseră susținute de 47,8 % dintre alegători. Partidele neseparatiste sau care nu s-au pronunțat deschis în favoarea independenței obținuseră mai multe voturi, peste 51 %. Sondajele indică o societate în continuare divizată în părți aproape egale față de independență și rezultate pentru moment destul de apropiate celor din 2015.12