Catalonia își declară INDEPENDENȚA: Discurs ținut de premier în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Catalonia își declară INDEPENDENȚA: Discurs ținut de premier în Parlament

Externe 10 Octombrie 2017 / 19:12 549 accesări

Carles Puigdemont, premierul catalan, susține, la această oră, o declarație în Parlamentul catalan în care e așteptat să anunțe independența regiunii. Principalele asociaţii separatiste din Catalonia au lansat un apel la organizarea unei manifestaţii în faţa parlamentului, în "sprijinul şi apărarea declaraţiei de independenţă", dar, în urma închiderii parcului, reprezentanţii acestora vor trebui în cele din urmă să se adune în afara acestui perimetru. Puigdemont urmează să rostească un discurs la ora locală 18:00 (16:00 GMT) în parlament, unde separatiştii dispun de o majoritate absolută, pentru a vorbi despre consecinţele referendumului ilegal privind autodeterminarea de la 1 octombrie, la care guvernul regional afirmă că tabăra "Da" a câştigat cu mai mult de 90% din voturi, cu o rată de participare de 43%. "Referendumul", interzis de justiţia spaniolă, şi intenţia proclamării independenţei au agravat deopotrivă tensiunile şi aşa puternice cu Madridul şi pe cele din rândurile populaţiei catalane.

Potrivit sondajelor, catalanii sunt în majoritatea lor împotriva independenţei regiunii lor, chiar dacă s-au pronunţat pentru desfăşurarea unui referendum. Duminică, o manifestaţie uriaşă a reunit între 350.000 şi 950.000 de persoane la Barcelona împotriva independenţei. Nu este clar dacă Carles Puigdemont intenţionează într-adevăr să proclame unilateral independenţa provinciei marţi seara, dacă are în vedere o "declaraţie de independenţă amânată" sau dacă se va mulţumi cu o proclamare simbolică, subliniind urgenţa unui dialog şi declanşarea un proces pe etape.

La Madrid, premierul guvernului conservator Mariano Rajoy a avertizat că în cazul declarării unilaterale a independenţei el ar putea încerca să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a fost aplicată în această monarhie parlamentară extrem de descentralizată de la reinstituirea democraţiei în 1977.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2959 secunde