Catastrofă umanitară în Siria! Erdogan face apel la Rusia şi Iran

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Catastrofă umanitară în Siria! Erdogan face apel la Rusia şi Iran
Externe 11 Septembrie 2018 / 15:08 308 accesări 0 comentarii
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: „Obligaţia de a împiedica o viitoare vărsare de sânge nu este doar a Occidentului. (...) Iranul şi Rusia au aceeaşi responsabilitate pentru a preveni această catastrofă umanitară”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan: „Obligaţia de a împiedica o viitoare vărsare de sânge nu este doar a Occidentului. (...) Iranul şi Rusia au aceeaşi responsabilitate pentru a preveni această catastrofă umanitară”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ridică vocea în sprijinul Siriei, declarând că nu poate lăsa sirienii la mila lui Bashar al-Assad. El a lansat un apel către Rusia şi Iran, ţări aliate Damascului, să împiedice „catastrofa umanitară” ce se profilează în provincia siriană Idlib, controlată în prezent de rebeli, potrivit AFP, arată şi agerpres.ro. „Obligaţia de a împiedica o viitoare vărsare de sânge nu este doar a Occidentului. (...) Iranul şi Rusia au aceeaşi responsabilitate pentru a preveni această catastrofă umanitară”, scrie şeful statului turc într-un editorial publicat în Wall Street Journal.

Provincia Idlib, situată în nord-vestul Siriei, în apropiere de Turcia, şi teritoriile rebele adiacente au fost vizate în ultimele zile de tirurile artileriei forţelor regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi de lovituri aeriene ale aviaţiei ruse. Peste 30.000 de persoane şi-au părăsit căminele în ultimele zece zile în urma acestor bombardamente, a anunţat luni ONU, în contextul în care Consiliul de Securitate se reuneşte marţi la New York pe acest subiect. Turcia, care îi sprijină pe rebeli, se teme de un nou aflux de refugiaţi la graniţa sa, în timp ce ţara deja găzduieşte peste 3 milioane de sirieni. Aproximativ trei milioane de persoane, dintre care jumătate au venit din alte regiuni ale Siriei, trăiesc în prezent în Idlib şi în zonele insurgente învecinate, potrivit ONU. În cursul unui summit vineri cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi iranian, Hassan Rouhani, Erdogan nu a reuşit să impună o încetare a focului în această provincie. „Obiectivul unei ofensive a regimului la Idlib ar viza atacuri nediscriminatorii pentru anihilarea opoziţiei şi nu o campanie autentică sau eficientă împotriva terorismului”, subliniază Erdogan, descriind provincia ca fiind unul dintre ultimele locuri sigure pentru persoanele strămutate. Regiunea este controlată în principal de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta aripă siriană a Al-Qaeda, dar există şi alte grupuri rebele. „Nu putem lăsa poporul sirian la mila lui Bashar al-Assad”, insistă preşedintele turc. Recep Tayyip Erdogan, care l-a calificat deseori „asasin” pe Al-Assad, a criticat în acelaşi timp poziţia americană, după ce SUA au reiterat săptămâna trecută că vor reacţiona în cazul în care regimul de la Damasc ar recurge la arme chimice.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2139 secunde